Aparatul de aer condiţionat trebuie curăţat frecvent în sezonul cald. Nu e suficient să-I speli doar filtrele, ci să cureţi şi unitatea interioară. De asemenea ai grijă să înlături şi praful depus pe mobilă. Aerul care circulă în încapere ridică praful care pătrunde în căile tale respiratorii. Un aer viciat, plin de praf şi bacterii care proliferează în mediu umed pot produce diverse afecţiuni: oftalmologice, respiratorii şi chiar afecţiuni ale plămânilor. Poţi căpăta rinite, alergii, pneumonii etc.

 

Scoate aparatul din priză

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să scoţi aparatul de aer condiţionat din priză. Acest lucru este valabil în cazul tuturor aparatelor care funcţionează cu curent electric. Altfel te poţi curenta sau rişti ca aparatul să se defecteze.

 

Curăţă unitatea interioară

Aparatele de aer condiţionat sunt alcătuite din două părţi: unitatea interioară, care este montată pe unul dintre pereţii locuinţei tale şi unitatea exterioară, cea care se află montată pe peretele exterior al blocului sau al casei. Din cauza condensului care se formează, pe unitatea interioară se depun o mulţime de bacterii şi ciuperci sau mucegai care pun în pericol sănătatea ta şi a familiei. Unitatea se curăţă cu o cârpă umedă, înmuiată într-o soluţie formată din apă, oţet sau bicarbonat de sodiu. Poţi folosi şi o soluţie din apă şi spirt. Îndepărtează cu grijă stratul de praf şi încearcă să nu-l împrăştii în aer. Mai poţi utiliza şervete umede dezinfectante.

 

Spală masca aparatului

De obicei, masca unităţii interioare a aparatului de aer condiţionat este detaşabilă. Este bine ca să scoţi această componentă atunci când te ocupi de curăţarea aparatului. Aşa o vei şterge mai uşor de praf. Foloseşte o cârpă umedă, spal-o cu apă şi detergent, iar apoi dezinfecteaz-o cu spirt. Mai poţi apela şi la peria îngustă a aspiratorului pentru a curăţa şi în interiorul carcasei. Nu pune masca la locul ei, până nu te asiguri că e foarte bine uscată.

Curăţă filtrele de aer

Filtrele de aer sunt confecţionate de obicei din plastic şi pot fi curăţate sau înlocuite cu uşurinţă. Pentru a scoate filtrul, trebuie să rabatezi masca frontală a unităţii interioare până când aceasta se blochează. Apoi, desprinde filtrul de aer şi trage-l în jos. Acesta se poate curăţa folosind o soluţie din apă şi oţet. Se mai poate curăţa la duş. Se pulverizează cu un spray de curăţire special şi apoi se clăteşte sub jetul de la duş. Se şterge cu o cârpă uscată. După spălare şi uscare, introdu partea superioară a filtrului în aparatul de aer condiţionat până când este complet fixat şi închide masca frontală. Atunci când filtrul este acoperit cu praf şi alte impurităţi, aparatul de aer condiţionat nu mai funcţionează la capacitatea sa maximă, ca să nu mai vorbim de pericolele pentru sănătate.

 

Verifică direcţia jetului de aer

Aparatul condiţionat nu trebuie pus într-un loc direcţionat către canapea sau birou. Astfel jetul de aer rece va fi distribuit spre faţă, cap, ceafă, gât, spate. În acest fel aceste zone ale corpului vor fi expuse şi te poţi îmbolnăvi. Dacă nu ai cum să-l pui altfel, cât timp funcţionează ieşi din cameră.

 

Schimbă freonul

Dacă aerul condiţionat nu mai funcţionează la capacitatea sa maximă este foarte posibil să nu mai aibă freon. Pentru schimbarea acestuia, trebuie să apelezi la firme specializate. Şi pentru o curăţire profesională ar fi bine să apelezi la ei. Aceste firme folosesc substanţe speciale care sunt pulverizate în interiorul unităţilor sau în radiatoare pentru o curăţare mult mai eficientă. Ar fi bine ca măcar o dată la 2 ani să faci acest lucru.

 

Urmărește-ne pe Google News