Îți spuneam într-unul dintre articolele precedente cum să-ți cureți corect telefonul mobil și cât de des trebuie să o faci pentru a evita infectarea cu germeni și microbi.

Unul dintre dispozitivele pe care le utilizăm foarte des sunt căștile mobile „in-ear”, „on-ear” sau „over-ear”, motiv pentru care acestea sunt mai tot timpul murdare.

Principala cauză pentru care aceste accesorii se murdăresc este simpla ajustare a căștilor cu mâinile neigienizate, care poate transfera de pe palme microbi sau germeni la nivelul urechilor tale.

De aceea, dacă nu îți iei cele mai banale măsuri de igienă la un moment dat căștile vor deveni foarte periculoase pentru sănătatea urechilor tale. Ca să nu ajungi să te infectezi, dar și pentru a prelungi durata de viață a căștilor tale va trebui să le cureți în mod corect și cât mai des posibil.

Ce ustensile ai nevoie pentru a curăța căștile mobile?

Pentru curățarea căștilor mobile vei avea nevoie de câteva ustensile, precum o lavetă moale, dischete de vată din bumbac, o periuță cu peri moi, bețișoare pentru urechi, etc.

Trebuie să știi că operațiunea de curățare a căștilor nu durează mai mult de 3-4 minute, însă trebuie să fii deosebit de atent și să lucrezi cu grijă astfel încât să nu le zgârii sau, și mai rău, să le rupi.

Întotdeauna, laveta trebuie să fie uscată, sub nici o formă umedă pentru că orice urmă de apă sau soluție (chiar și dezinfectantă) care ajunge în interiorul căștilor pot duce la defectarea acestora.

Cei mai importanți producători în domeniu recomandă folosirea unei cârpe/lavete moale din microfibră și netedă. De asemenea, lichidul recomandat este alcoolul izopropilic cu o concentrație minimă de 70%.

Cum cureți corect căștile și cât de des trebuie curățate?

Modele de casti

Pentru a curăța căștile trebuie să pulverizezi puțin alcool izopropilic pe lavetă și apoi să începi prin a curăța cu mișcări lente și circulare zonele cele mai afectate de murdărie.

Dacă deții căști clasice cu fir, prinde-l pe acesta în laveta umedă și, tot cu mișcări ușoare de „du-te, vino”, trage de la un capăt la altul pentru a curăța negreala și gălbeneala.

Pentru a elimina ceara și mizeria din interiorul fiecărei căști, folosește o periuță de dinți cu păr moale. În această situație, asigură-te că aceasta este uscată și sub nici o formă nu folosi nici măcar alcool.

În același timp, poți folosi și un bețișor de urechi din bumbac, care este capabil să absoarbă ceara și orice murdărie. În acest caz, poți să umezești bețișorul în alcool izopropilic și să îl treci încet, în mod repetat, pentru a îndepărta totul.

Aceste „instrumente” sunt mult mai eficiente și mai sigure comparativ cu o clasică scobitoare, cu care, printr-o mișcare greșită, poți deteriora iremediabil căștile. Acestea folosesc o plasă foarte subțire și sensibilă, iar folosirea unui instrument dur ar puta provoca ruperea acestei protecții.

Dacă folosești căști wireless „in-ear”, un alt element care trebuie curățat este carcasa în care cestea se încarcă.

În mod normal, având capac și stând în permanență închise, ar trebui să se păstreze curate, însă dacă uiți să închizi capacul se pot murdări cu mare ușurință. Dacă ai făcut asta, curăță peste tot cutia folosind o lavetă sau un disc din bumbac umezite cu alcool izopropilic.

Pentru utilizatorii de căști „over the ear”, trebuie să folosești aceleași ustensile și aceleași mișcări blânde pentru a le curăța. Înainte de a demara operațiunea de curățare, vezi care părți sunt detașabile și îndepărteaz-le. În orice caz, consulă recomandările producătorului.

După ce ai încheiat procesul de curățare al căștilor, lasă-le măcar o oră pentru a se usca foarte bine înainte de a le folosi din nou.

Ca să păstrezi căștile mobile cât mai curate și cât mai igienizate îți recomandăm să le ștergi și să le dezinfectezi măcar o dată la două săptămâni.

Foto:123rf.com/shutterstock

 
 

Urmărește-ne pe Google News