Armata de femei de serviciu, peste 200, a trudit toata vara pentru ca toate spatiile, oricum bine ingrijite, sa fie atinse cu pamatuful de praf. Surse din Camera Deputatilor spun ca n-a ramas centimetru al cladirii nesters de praf sau neatins de solutiile speciale pentru marmura, piele sau lemn, in functie de obiectul supus procesului de lustruire. „S-au consumat circa 300 l de solutie pentru marmura”, spune o sursa din Camera.
Spatiile deputatesti sunt acoperite cu peste 10.000 metri patrati de covoare, iar sursa mentionata sustine ca pentru curatarea acestora s-au consumat peste 50 l de solutie speciala. De asemenea, pentru „improspatarea” toaletelor s-au scos la „bataie” kilograme de hipoclorit, iar pentru spalarea kilometrilor de perdele, zeci de kilograme de detergent. Interlocutorul afirma ca efortul fizic si material ar fi fost mult mai mare daca spatiile n-ar fi intretinute constiincios in fiecare zi. In orice caz, curatenia care s-a facut inainte de venirea deputatilor in cea de-a doua sesiune parlamentara a acestui an echivaleaza cu o caratenie generala. De exemplu, in sala de plen au fost curatate mochetele, lustrele, peretii, dar si pupitrele si scaunele pe care-si petrec alesii, teoretic, mare parte din mandat. Pielea scaunelor a fost lustruita cu solutie speciala, iar pupitrele au fost lustruite cu „Pronto”. Se pare ca angajatii s-au bucurat ca n-au mai avut de sters de pe mese numere de telefon sau figuri geometrice, asa cum au avut surpriza sa gaseasca de la deputatii din celelalte legislaturi, probabil mai plini de imaginatie.
Tot in sala de sedinte se lucreaza intens pentru repararea unei portiuni, ce e drept, mici, de zugraveala care se „coscovise” si nu se mai incadra in stralucirea salii. Pentru ca treaba sa fie completa, cupola albastra de sticla, sub care muncesc alesii, a fost si ea stearsa de praf pe exterior.
Pentru luna „plina”, adica atunci cand alesii se afla in sesiune parlamentara, media cheltuielilor pentru „consumabile”(detergenti, tix, carpe de praf, dar si sapun sau hartie igienica) este de 115 milioane lei.
„Actiuni” de o asemenea amploare au loc la Camera destul de des. Ultima oara o curatenie generalizata a avut loc cu ocazia unei reuniuni internationale. Atunci s-au schimbat la lustrele deputatesti nu mai putin de 20.000 de becuri.

 
 

Urmărește-ne pe Google News