În New Hampshire, un motociclist a căzut după ce a fost atacat de un curcan. În New Jersey, un poștaș a sunat la 911, după ce a fost înconjurat de mai multe păsări agresive. Iar în statul Michigan, un oraș a înarmat angajații din domeniul public cu spray-uri cu piper. Sunt doar câteva dintre problemele provocate de curcani în mai multe zone din Statele Unite.
În anumite orășele, situația e atât de gravă, încât oamenii au lansat un îndemn la mobilizare. Un gest similar a făcut și publicația Daily Messenger din statul New York, în luna septembrie: „Trebuie să chemăm poliția, oameni buni. Aceasta este cea mai mare amenințare împotriva oamenilor și a civilizației lor de când a erupt Krakatau (n.r. – vulcanul a erupt în 1883). Curcanul sălbatic se revoltă în toată America, se ridică la rebeliune împotriva afluxului de oameni din habitatul lui”.
Sunt sute de incidente raportate în fiecare an provocate de curcanii sălbatici. Fie au distrus coșurile de gunoi, fie au dat traficul peste cap, fie au atacat oameni. De exemplu, în 2020, curcanul botezat „Gerald” a atacat peste 100 de oameni. A fost mutat într-o altă zonă, soluție găsită de autorități după o adevărată polemică dacă ar trebui sau nu să fie ucis.
Într-un alt stat, Massachusetts, această dezbatere nu a avut loc: „Pat Cluck” a fost eutanasiat. „A primit ce a meritat”, a spus o femeie a cărei mașină a fost vandalizat în repetate rânduri.
Dar de multe ori decizia este întâmpinată și de reacții negative, căci curcanul rămâne o pasăre apreciată de americani.
Curcanul, simbolul îndrăgit al Statelor Unite
Curcanul sălbatic trăiește în America de Nord de mai bine de 10.000 de ani și a fost etichetat drept „pasăre a curajului” de către tatăl fondator Benjamin Franklin, în 1784.
Pasărea este simbolul Zilei Recunoștinței, sărbătoare foarte importantă pentru americani. Iar în fiecare an e o tradiție ca președintele american în funcție să grațieze câte un curcan. Apoi, 46 de milioane de păsări crescute special sunt mâncate de oameni la cină.
Povestea curcanului este considerată una de succes pentru americani, căci în 1970, acesta era considerat o specie aproape dispărută în mai multe zone.
Campanie de repopulare între anii 1950 și 1970
În vremurile precoloniale existau aproximativ 10 milioane de curcani. Însă din cauza vânătorii nereglementate și a defrișării pădurilor pentru obținerea de terenuri agricole de către coloniștii europeni, numărul lor a scăzut la 30.000, în anii 30.
Problema deja era una veche. În 1884, Harpers Weekly scria că pasărea va deveni în curând „la fel de dispărută ca pasărea Dodo”.
Așa că a urmat, decenii mai târziu, o campanie de repopulare, cu legi de conservare, interdicții de vânătoare și alte păsuri. După un început timid, între anii 1950 și 1970, grupurile de conservare au început să prindă câteva dintre păsările rămase și să le distribuie prin țară pentru a forma noi colonii. La începutul anilor 2000, numărul curcanilor sălbatici a urcat la 7 milioane.
„Curcanii s-au întors, ceea ce a fost uimitor din punct de vedere ecologic. Din păcate, acum trăim pe teritoriile lor. Nu a durat mult până să se adapteze. Ei pot coabita în suburbii, fără a avea probleme cu prădătorii și cu hrana”, a spus un biolog la departamentul piscicol și animale sălbatice din Vermont, Chris Bernier.