Un proiect-pilot, aplicat momentan in Slovenia si Italia, urmeaza sa faca furori si in Romania, la Codlea. Dejectiile pasarilor din fermele avicole vor fi folosite intr-o mica uzina electrica drept combustibil. Astfel, gainatul ars va incinge boilere imense, care vor pune in miscare turbinele uzinei. Energia obtinuta nu este de ignorat, 2,5 megawati pe ora, suficient ca orasul brasovean Codlea sa fie alimentat cu curent electric.
Ne distram de fiecare data cand vedem un pui de gaina. Cum creste, abia asteptam sa il vedem in farfurie. Putini dintre noi stim insa ca vietatea inaripata este extrem de utila si cat timp este in viata, pana la sacrificare.
‘Gainatul rezultat la fiecare doua luni, cateva tone bune de la un grup de cateva sute de pui, amestecat cu paie, are o putere calorica suficient de mare, incat, in urma arderii, sa intretina presiunea mare din boilerele care vor pune in miscare turbinele uzinei electrice’, ne-a spus Florin Mocanu, 33 de ani, asociat al firmei Galli Gallo, din orasul brasovean Codlea. Este vorba de un proiect-pilot, al unei uzine electrice care sa foloseasca drept combustibil dejectiile banalelor inaripate. In Germania exista unul asemanator, care alimenteaza arderea cu gunoi. Cum intreprinzatorii brasoveni detin o ferma avicola au decis sa mai faca cercetari si asa au dat peste un proiect-pilot desfasurat in Slovenia si Italia, unde se inlocuieste gunoiul cu banalul gainat. Astfel, oamenii au realizat ca in loc sa stea pe un munte de dejectii sunt stapani peste o mina de aur.
‘Noi, practic, strangeam dejectiile si le vindeam agricultorilor pe post de ingrasamant. Uniunea Europeana insa a limitat utilizarea acestor reziduuri, din cauza poluarii. Asa ca in curand oricum nu mai aveam ce sa facem cu ele decat sa le distrugem’, a mai spus Florin.
Cantitatea de energie produsa nu e tocmai de neglijat. Pe ora, turbinele vor scoate 2,5 megawati, suficient cat sa alimenteze toti utilizatorii casnici dintr-un oras cum este Codlea. ‘Investitia se ridica la aproximativ 10 milioane de euro. Asteptam cateva avize, sa fie aduse turbinele si momentan negociem modul in care vom distribui energia. Nu mai e cale de intoarcere, uzina va exista sigur. Ce pot sa va spun sigur e ca oricum vom distribui curentul si va fi mai ieftin decat in prezent. In principal, datorita costurilor relativ reduse de productie’, a explicat Florin Macovei.
In ferma de la Codlea sunt crescuti in jur de 800.000 de pui. Dupa doua luni sunt dusi la abator, taiati, iar carnea lor este comercializata. Imediat ce sunt scosi din ferma, halele sunt curatate si dezinfectate pentru urmatoarea serie de pui.
Inginerul zootehnist Nicolae Negru, de 53 de ani, lucreaza inca de cand era copil in fermele avicole. ‘Cunosc multe secrete in cresterea pasarilor, insa nu m-am gandit ca vom obtine electricitate din dejectiile lor. E o idee nemaipomenita, daca ne gandim ca uneori le aruncam pe camp’, ne-a declarat el. Nicolae ne-a prezentat o mostra din ‘materialul’ (gainat amestecat cu paie) care va fi folosit la incalzirea boilerelor.
Ferma de la Codlea, „sursa” de gripa aviara
Stirea cum ca intr-una din fermele de la Codlea a fost depistat virusul H5N1 a panicat intreaga populatie a tarii, in 2006. Dupa toata isteria iscata, lucrurile s-au mai limpezit, datorita unor procese intentate, iar patronii au inceput sa mai recupereze din pierderi. ‘A fost o perioada foarte grea. Toata lumea tabarase pe noi. In final nu s-a dovedit nimic, nu a fost descoperit virusul, dar noi am inregistrat pierderi foarte mari. Usor, le vom recupera, insa acum privim spre viitor’, ne-a spus optimist Florin Macovei.