Populatia cu consum mediu plateste cele mai mari preturi la energie electrica, reiese din datele publicate de Institutul National de Statistica. De cativa ani, tarifele pentru consumatorii casnici sunt definite pe cinci categorii, in functie de consumul anual si de locuinta standard utilata cu aparatura electrocasnica. Tarifele valabile la inceputul acestui an arata ca cele mai multe familii sunt dezavantajate de aceasta clasificare.
1. Prima categorie, care cuprinde persoanele cu o locuinta de 50 de metri patrati, respectiv doua camere si bucatarie, utilate cu radio, televizor, frigider si aparatura electrocasnica de mici dimensiuni (exemplu: aspirator, mixer, uscator de par) plateste cele mai mici tarife, de 0,1825 lei/kwh, pret in care sunt incluse toate taxele.
Aceasta categorie are un consum anual de 600 kwh.
2. Categoria cu locuinte de 70 de metri patrati, respectiv trei camere si bucatarie, plateste cel mai mare pret, de 0,3767 lei/kwh cu toate taxele, avand un consum anual de 1.200 kwh. Dotarile locuintei sunt cele de la prima categorie, plus masina de spalat rufe sau vase.
3. Categoria 90 de metri patrati, respectiv patru camere plus bucatarie, cu un consum de 3.500 kwh pe an, achita 0,345 lei/kwh.
4.La categoria 100 de metri patrati (ceea ce inseamna 4-5 camere la care se adauga si bucatarie), pretul este de 0,3362 lei/kwh, la un consum de 7.500 kwh pe an.
5. Categoria cu consumul cel mai ridicat (120 de metri patrati, cinci camere plus bucatarie, inclusiv centrala electrica de incalzire) plateste 0,2614 lei/kwh. Consumul anual este de 20.000 kwh.
Cum faceti economii
Iata cateva sfaturi care va pot ajuta sa faceti economie la curent, fara a renunta la confortul obisnuit.
– Pentru a plati cat mai putin pentru lumina din locuinta, este recomandat ca in incaperi sa existe iluminat local (mai multe surse luminoase de putere redusa in locul uneia singure de putere mare, plasata in mijlocul camerei). Folositi lampadare, aplice si veioze ale caror abajururi nu reduc intensitatea luminoasa si dau o lumina directa.
Utilizati becuri energoeconomice si lampi fluorescente.
– Frigiderul trebuie amplasat cat mai departe de sursele de cadura, in-tr-un loc bine ventilat. Pozitionati butonul termostatului in raport cu temperatura ambianta si cantitatea produselor stocate.
-Consumul de energie al masinilor de spalat variaza de la simplu, la dublu sau chiar la triplu, dupa cum incalzesc apa pana la temperatura de fierbere. Masinile de spalat cu bule de aer inregistreaza un consum redus de energie electrica, pentru ca folosesc doar apa rece.
-Boilerele electrice trebuie dotate cu termostate, iar temperatura apei nu trebuie sa depaseasca 700 C. O temperatura mai ridicata implica combinarea cu apa rece la utilizare si respectiv un consum de energie electrica suplimentar. Sunt de preferat boilerele electrice cu acumulare de caldura, fata de aparatele de incalzire instantanee a apei.
-Indiferent ca folositi un radiator, o aeroterma sau un calorifer electric, incalzirea electrica a unui imobil implica o cheltuiala mare, fiind una dintre cele mai scumpe solutii energetice. Pentru a va menaja bugetul, este de preferat sa nu apelati la aceste variante decat in caz de stricta necesitate.
De la 1 aprilie creste pretul energiei
De la 1 aprilie, pretul energiei electrice creste cu pana la 4%, sustine Nicolae Opris, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. Opris sustine ca, dupa majorarea de la inceputul lui aprilie, o alta scumpire nu va avea loc mai devreme de luna septembrie.