Un biciclist din Capitală a făcut, zilele trecute, un experiment și a filmat o tură pe noua pistă de pe șoseaua Giurgiului din București, ca să arate câte obstacole se pot întâlni pe traseu. O asociație care promovează mersul pe bicicletă a mers însă mai departe.

Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) a înaintat plângeri către Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, Brigada rutieră.

Asta după ce au documentat și identificat 16 probleme mari pe traseul care a fost inaugurat, acum o săptămână, de edilul Daniel Băluță.

Cele 16 probleme

În plângere, care datează încă din iulie, OPTAR susține că “pistele pentru biciclete pentru acest traseu au fost executate nelegal şi pun în pericol siguranţa participanţilor la trafic”.

Solicitarea către Poliția Rutieră cere, încă de la început, “desfiinţarea amenajărilor care reglementează pista pentru biciclete pe traseul șoseaua Giurgiului”.

Ce probleme a identificat organizația?

Printre ele (toate sunt în plângere): 

  • zone fără spațiu de siguranţă
  • zone cu spaţiu de siguranţă sub limita minimă stabilită de STAS 10144 2-91,
  • zone cu acces blocat pentru pietoni,
  • zone în care bicicletele sunt direcţionate către treceri pentru pietoni,
  • zone cu obstacole pe pistă,
  • zone cu un gabarit sub limita minimă de trecere,
  • zone în care lipsesc marcajele pistei pentru biciclete,
  • zone în care lipsesc traversările pentru biciclete,
  • indicatoare rutiere care creeaza confuzie,
  • zone cu lăţimi ale pistei mai mici decât lăţimea unor biciclete,
  • zone în care lipseşte zona de acumulare în zona traversarii bicicletelor.

Și alții au făcut plângeri

Faptul că în multe zone traficul pietonilor și al bicicletelor se suprapune îi face pe reclamanți să susțină că se poate ajunge la accidente grave, care ar putea chiar să curme o viață.

Aşa fiind, în cazul unui impact între o bicicletă (sau o trotinetă electrică) şi un pieton există riscul unor vătămări corporale, putându-se ajunge chiar până la uciderea din culpă în cazul unor căderi şi a lovirii de anumite obiecte, cum ar fi borduri, bolarzi, ghivece ornamentale din beton, etc.

Plângerea OPTAR către Poliția Rutieră a Capitalei:

Asta pentru că există și bolarzi de piatră situați chiar în dreptul pistei de biciclete. Toate neregulile au fost documentate și fotografiate de doi membri ai asociației, Vladimir Iuganu și Anca Huzum.

Și alți urmăritori ai paginii au luat exemplul organizației și au formulat plângeri pe adresa Brigăzii Rutiere.

Acum două zile, Libertatea a prezentat cazul lui Cosmin Varlamov, un biciclist care a filmat traseul de pe șoseaua Giurgiului din Capitală, unde a dat de vânzători ambulanți, femei ce plimbau copiii cu căruciorul și extrem de mulți pietoni.

Libertatea a solicitat și un răspuns din partea Poliției Rutiere, însă până la data publicării articolului nu am primit niciun răspuns.

Urmărește-ne pe Google News