UPDATE ora 13:53. Potrivit Digi 24, pe piața interbancară, un euro este cotat la 4,6533, fiind cel mai slab nivel al leului în raport cu moneda europeană din istorie.
Deprecierea monedei naționale vine în contextul în care Guvernul a adoptat, miercuri, modificările la Codul Fiscal, între care se numără trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat.
Banca Națională a României (BNR) estimează o inflație de 3,2% la finele anului viitor, guvernatorul Mugur Isărescu apreciind că ”prețurile vor crește mai repede decât anticipasem”, iar maximul se va înregistra în perioada ianuarie-martie.
În opinia lui Isărescu, inflația va urca spre sfârșitul anului 2017, urmând ca în perioada ianuarie-martie 2018 să se atingă un nivel și mai mare, pentru ca apoi acesta să se ”aplatizeze”.
Concret, din cauza accizei de 7 eurocenți și a creșterii cotațiilor internaționale la petrol se scumpesc benzina și motorina. Deja cele mai scumpe sortimente au trecut de pragul psihologic de 6 lei pe litru, după ce în luna august prețul mediu era în jur de 4,5 lei pe litru.
Pe de altă parte, se scumpesc și gazele din cauza creșterii consumului și a estimărilor pentru o iarnă mai grea. Oficialii Transgaz au declarat joi că stocul de gaze este cel mai mic din ultimii cinci ani, iar România va trebui să importe mai multe gaze din Rusia. Or, gazele sunt mai scumpe în timpul iernii.
De asemenea, prețul energiei electrice a ajuns din nou la valori foarte mari pe bursa de profil OPCOM, iar de la 1 octombrie curentul electric s-a scumpit cu 5%.
Previziunile Uraniei pentru perioada 11 -17 noiembrie 2017. O ipostază delicată: Beneficii în conjuncție în Scorpion