În prezent euro a ajuns la 4,5654 de lei și este cu aproape 1,5 bani peste cotația afișată ieri de Banca Națională a României. Cursul de astăzi este cel mai mare întegistrat în ultimii 4 ani și jumătate, dacă ne ținem cont de faptul că o astfel de cotație nu a mai fost întâlnită din 2012, în octombrie când Europa fierbea din cauza datoriilor suverane care creau grele probleme băncilor și statelor de la periferia Bătrânului Continent.

În schimb, față de dolarul american, leul românesc s-a mai întărit puțin, aproape nesemnificativ, cu doar jumătate de ban, ajungând la o cotă de 4,2396 de lei, față de 4,2454 de lei cât adfișa ieri cursul de schimb oficial.

Și față de francul elvețian leul a pierdut aproape un ban, această moneda fiind cotată de BNR, la cursul oficial de astăzi la un nivel de 4,2598 de lei, în timp ce ieri, un franc elvețian se vindea cu 4.2505 (cursul BNR). Fiecare ban pe care leul îl pierde în fața monedei elvețieni este încă un ban pe care debitorii cu credite în franci elvețieni vor trebui să îl scoată în buzunare.

Povara financiară pentru aceștia este cu atât mai mare cu cât de la începutul lui 2006 când aceștia și-au luat creditele în franci elvețieni cotația pentru moneda exotică s-au dublat făcând aproape imposibild e plătit ratele la împrumuturile imobiliare care au fost accesate în perioada dinaintea crizei financiare din 2008. În momentuld e față, nici pentru cursul leu – franc elvețian previziunile nu sunt dintre tocmai cele mai bune, cred analiștii economici.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News