O femeie a fost salvată din dărâmăturile unei clădiri prăbușite la 22 de ore după ce un cutremur de 7,8 grade pe scara Richter a lovit Turcia și Siria luni dimineață, scrie New York Times, citând agenția de presă turcă Anadolu.
Până acum, peste 5.000 de persoane au decedat în regiune ca urmare a cutremurului, dar datele sunt în continuă actualizare.
Perioada de aur pentru salvarea supraviețuitorilor, până la trei zile după cutremur
Peste 24.400 de salvatori au fost implicați în eforturile de a căuta supraviețuitori în sudul Turciei, scrie The Guardian. Dar fereastra de timp pentru salvarea supraviețuitorilor începe să se îngusteze, au spus experții cu care a discutat New York Times.
În nordul Siriei, controlat de rebeli, salvatorii voluntari au spus că le lipsesc unele dintre cele mai elementare provizii necesare pentru a-i scoate pe cei încă prinși sub dărâmăturile caselor lor, mai scrie The Guardian.
Un purtător de cuvânt al Oficiului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a declarat pentru Reuters că fluxul de ajutoare critice din Turcia către nord-vestul Siriei s-a oprit temporar marți dimineața din cauza deteriorării drumurilor și a altor probleme logistice.
Salvările au loc de obicei în primele trei zile de la un cutremur, a explicat pentru cotidianul american Lody Korua, expert în operațiuni de căutare și salvare în Indonezia. Aceea este „perioada de aur” pentru salvarea vieților. Chiar și atunci, logistica poate fi foarte complicată.
Unii supraviețuitori au fost găsiți însă la patru sau chiar mai multe zile după un cutremur, a spus David Lewis, care coordonează o echipă internațională de căutare și salvare în New South Wales, Australia. Perioada în care persoană poate supraviețui în moloz depinde de mai multe variabile, inclusiv de temperatură, accesul la hrană și apă și modul în care a fost prins, adaugă expertul.
Regiunea afectată de cutremurul din 6 februarie este îndepărtată și relativ greu de accesat, ceea ce complică foarte mult eforturile de salvare, a spus pentru New York Times Yosuke Okita, expert în gestionarea urgențelor internaționale la Universitatea Keio din Japonia.
Frigul și drumurile avariate îngreunează eforturile de salvare
Eforturile de a găsi supraviețuitori au fost îngreunate de temperaturile foarte scăzute, scrie Guardian. Conexiunile proaste la internet și drumurile avariate între unele dintre orașele cele mai afectate din sudul Turciei, unde locuiesc milioane de oameni, au împiedicat, de asemenea, echipele de salvare.
„Au trecut peste 24 de ore și mama e încă prinsă sub dărâmături. Nu știu dacă mai trăiește sau nu. Resursele sunt foarte reduse, dar simt că există o lipsă de organizare”, a relatat pentru The Guardian Ali Ünlü, un bărbat din Adıyaman, un oraș aproape de epicentrul cutremurului în Kahramanmaraș. Acesta încearcă să își elibereze de luni dimineața mama în vârstă, care a rămas prinsă sub dărâmăturile casei ei.
„Oamenii pe care încercăm să îi salvăm sunt răniți, sunt sub dărâmături și nu știm cât de adânc au fost prinși”, a mai spus Lody Korua pentru New York Times. „Sunt blocați, poate cu picioarele zdrobite de structura prăbușită, cu oasele rupte și nu pot striga după ajutor.”