La 5 septembrie, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus se apropie de 27 de milioane, la nivel global, iar cel al deceselor cauzate de COVID-19 a sărit de 880.000.
În paralel cu căutarea de tratamente eficiente pentru COVID-19, marile companii farma sunt într-o cursă contra cronometru pentru obținerea unui vaccin, esențial în stoparea pandemiei.
În prezent, există peste 140 de vaccinuri potențiale, aflate în curs de dezvoltare în întreaga lume, însă doar 34 dintre acestea au început să fie testate pe oameni, iar 7 dintre ele se află în faza trei, una dintre cele mai importante faze, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
ABC News a publicat, sâmbătă, lista cu țările și companiile care sunt cel mai aproape de găsirea unui ser eficient.
Vaccinul rusesc, cel mai avansat
La mijlocul lunii august, Vladimir Putin a dezvăluit că Rusia a reuşit să dezvolte primul vaccin anti-coronavirus din lume. Acesta ar urma să fie livrat sub denumirea de Sputnik V.
Două studii au fost derulate pentru acest vaccin, în lunile iunie și iulie, iar rezultatele au fost publicate în revista medicală de specialitate din Marea Britanie, The Lancet.
Fiecare studiu a implicat un număr de 38 de voluntari sănătoşi, cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, potrivit New York Times.
Comunitatea oamenilor de știință a atras atenție că pentru un astfel de vaccin este nevoie de studii de amploare, cele derulate de ruși fiind induficiente și nedemonstrând eficiența și siguranța serului în cauză.
După vaccinul rusesc, care nu ar mai trebui decât să fie aprobat de urgență și lansat pe piață, la o oarecare distanță, se află 6 alte seruri. Toate, în faza a treia de testare.
Sinovac, China
Vaccinul COVID-19 produs de Sinovac Biotech din China a intrat în faza a 3-a de testare, iar Helen Yang, reprezentant al companiei, a declarat că studiul clinic va fi finalizat până la sfârșitul anului. Aceasta a mai spus că, după aprobare, vaccinul va fi disponibil pe piață la un preț accesibil, potrivit News.cgtn.
Sinopharm, China
Sinopharm este o companie farmaceutică deținută tot de statul chinez. Vaccinul experimental al Sinopharm a intrat în Faza III de testare, la care participă aproximativ 15.000 de oameni.
Specialiștii susțin că vaccinul, care este testat, în paralel, în două laboratoare Sinopharm, în Wuhan și Beijing, pare unul sigur, deoarece a trecut cu brio fazele 1 și 2 și a generat anticorpi în studiile din stadiile incipiente și medii ale testării.
Serul Sinopharm ar urma să ajună pe piață în decembrie, iar costurile ar putea fi mai mari decât ale produselor similare dezvoltate de americani și britanici, potrivit News.cgtn.
Cel mai probabil, vaccinul va costa câteva sute de yuani per doză. Preţul pentru două doze ar ajunge la 1.000 de yuani (145 de dolari).
CEO-ul Sinopharm, Liu Jingzhen:
Oxford/AstraZeneca (Marea Britanie & Suedia)
Reprezentanții AstraZeneca au declarat că, la începutul acestei săptămâni, serul anti-COVID a intrat în faza 3 a studiilor clinice.
Compania a anunțat că ”recrutează până la 30.000 de adulți cu vârsta de peste 18 ani din diverse grupuri rasiale, etnice și geografice, care sunt sănătoși sau au afecțiuni medicale stabile, inclusiv cei care trăiesc cu HIV și care prezintă un risc crescut de infectare cu SARS-CoV-2” ca voluntari în această etapă, potrivit CNN.
În prezent, studiile de fază 3 ale vaccinului AstraZeneca se desfășoară în Marea Britanie, Brazilia, Africa de Sud și Japonia. De asemenea, sunt planificate încercări pentru Japonia și Rusia.
Moderna (SUA)
Compania americană de biotehnologie Moderna a intrat în faza finală a testelor clinice pentru un vaccin împotriva COVID-19 pe 27 iulie, studiul urmând a se finaliza pe 27 octombrie.
Moderna este prima firmă din domeniu care a ajuns în acest stadiu la nivel mondial. Deși a avut un start bun, reprezentanții companiei au anunțat de curând că vor încetini testările, pentru a observa eficacitatea rezultatelor.
”Aș prefera să avem participanți mai diverșii și să dăm o săptămână în plus testelor. Contează mai mult pentru noi decât viteza”, a declarat Stephane Bancel, CEO al Moderna, potrivit CNBC.
În total, 30.000 de persoane participă la această fază decisivă a testării în Statele Unite.
Pfizer/BioNtech (SUA & Germania)
Și reprezentanții companiei americane Pfizer au anunțat că au intrat în faza 3 de testare.
”Până la sfârșitul lunii octombrie ar trebui să avem destule informații pentru a spune dacă produsul funcționează sau nu”, a declarat Albert Bourla, CEO-ul companiei, potrivit CNBC.
Compania farmaceutică a înscris deja 23.000 de voluntari în studiul de fază 3, care a început la sfârșitul lunii iulie, însă reprezentanții firmei speră ca numărul participanților să ajungă la 30.000.
Gigantul farmaceutic din SUA a lucrat cu producătorul de medicamente german BioNTech pentru dezvoltarea acestui ser. Vaccinul experimental al companiilor conține material genetic numit ”mesager ARN”.
CanSino, China
În China lucrează la un vaccin anti-COVID și CanSino Biologics. Echipa este condusă de expertul în boli infecțioase Chen Wei, iar serul dezvoltat e tot în faza 3 de testare.
”Am reușit să producem semințele de virus la jumătatea lunii februarie. Apoi, am început toate studiile pe animale, în paralel – dihori, șobolani, maimuțe. Toate rezultatele obținute până acum ne arată că vaccinul ar putea funcționa. Avem standardul de calitate”, a declarat Yu Xuefeng, președinte și CEO CanSino.