Participarea se face pe bază de înscriere pe antiseismic.info.
Cum să acorzi primul ajutor și de ce ai nevoie ca să supraviețuiești unui cutremur
Este primul Info Point de pregătire în caz de cutremur din România și funcționează în cadrul Antiseismic District, un proiect de informare și educare despre seisme inițiat în 2019 de ARCEN și Re:Rise – Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic. Se află pe bd. Magheru, nr. 1, la parterul clădirii Magheru One.
Bucureștenii, adulți sau copii, pot învăța cum să acorde primul ajutor, ce trebuie să conțină rucsacul de urgență, cum să se comporte în timpul și după un seism, de ce sunt clădirile vulnerabile și ce este necesar să conțină dosarul de consolidare a unui bloc.
Înscrierile online pentru săptămâna următoare au început și constau în:
- Modul de pregătire în caz de cutremur pentru studenți, organizat de Crucea Roșie Sector 6: marți, 10 mai, orele 18:00-20.00;
- Curs de pregătire în caz de cutremur pentru adulți, organizat de ARCEN și Re:Rise: miercuri, 11 mai, orele 18.30-20:30;
- Atelier de pregătire pentru cutremur destinat copiilor între 6 și 10 ani, organizat de Crucea Roșie Sector 6: sâmbătă, 14 mai, orele 10:00-12:00;
- Modul de pregătire în caz de cutremur pentru adulți, organizat de Crucea Roșie Sector 6: sâmbătă, 14 mai, între 12:30 și 14:30;
- Curs de prim ajutor pentru adulți, organizat de Crucea Roșie Sector 6: sâmbătă, 14 mai, 15:00-18:00;
- Curs de prim ajutor premedical de bază, ținut de Crucea Roșie Sector 6: duminică, 15 mai, între 10:00 și 15:00.
De asemenea, în a doua jumătate a lunii mai vor avea loc cursuri de pregătire special pentru profesori, iar inginerul Matei Sumbasacu, fondatorul Re:Rise, va vorbi despre vulnerabilitatea seismică a Bucureștiului. Pe 21 și 22 mai, bucureștenii vor putea vizita o expoziție mobilă despre cutremure (MOBEE) amenajată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).
Întregul calendar poate fi consultat aici.
Trei sferturi din populația României ar avea de suferit în cazul unui cutremur precum cel din ’77
Anul acesta s-au împlinit 45 de ani de la cutremurul de 7,4 grade pe scara Richter din 4 martie 1977, care a omorât peste 1.500 de oameni, aproape 1.400 dintre ei doar în București. Alți peste 11.300 au fost răniți. Bucureștiul a rămas orașul cu cel mai mare risc seismic din România, afându-se, totodată, printre primele orașe din lume ca vulnerabilitate la risc seismic.
Un raport al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din 2016 arată că, în cazul unui dezastru asemănător, trei sferturi din populația României ar avea de suferit într-un fel sau altul: peste 42.000 de morți, 300.000 de răniți, peste 850 de kilometri de infrastructură de transport distrusă, pierderi materiale de peste 25 de miliarde de euro.
Cu aceste cifre în față, doar 1% dintre bucureșteni se simt pregătiți și în afara oricărui pericol în cazul unui cutremur major, potrivit unui sondaj realizat anul trecut de Fundația Comunitară București. Mai puțin de jumătate dintre cei aproape 500 de respondenți au urmat un curs de prim ajutor și puțin peste 30% au acasă un kit pentru situații de urgență. Același sondaj arată că numai 16% dintre bucureșteni consideră că pregătirea în caz de dezastru este responsabilitatea lor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro