Decizia vine în contextul protestelor violente declanșate de hotărârea din luna iunie a unei instanțe inferioare de a reintroduce aceste cote, sistem la care se renunțase din anul 2018. Manifestațiile reprimate de poliție au fost conduse de studenți, iar furia lor a fost alimentată și de şomajul ridicat în rândul tinerilor.

Cel puțin 114 persoane au murit în timpul protestelor.

Potrivit deciziei instanței, citată de presa locală, guvernul țării din Asia de Sud trebuie să reducă de la 30% la 5% cotele de locuri de muncă pentru familiile celor care au luptat pentru independenţa faţă de Pakistan. Totodată 2% dintre locurile de muncă sunt alocate în baza sistemului de cote pentru persoanele din grupurile defavorizate sau cele cu dizabilități.

Chiar înaintea deciziei Curții Supreme, autoritățile din Bangladesh au anunțat prelungirea stării de asediu pentru a controla protestele.

Guvernul a introdus restricțiile de circulație vineri seara, măsura fiind prelungită apoi până duminică după-amiază și ulterior întreruptă pentru două ore astfel încât oamenii să-și poată face cumpărăturile.

Nu este clar ce urmează să se întâmple cu această măsură în urma deciziei Instanței Supreme.

Armata a fost desfășurată pe străzile capitalei Dhaka, care a fost centrul protestelor.

Un martor a declarat pentru Reuters că zona din jurul Curții Supreme era liniștită după anunțul deciziei.

Totuși, potrivit presei locale, în cursul zilei de duminică au mai avut loc unele confruntări între manifestanți și forțele de securitate.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News