UPDATE ora 16:30. Referindu-se la motivarea deciziei prin care CCR a stabilit că Ordonanța de urgență a Guvernului privind desființarea Institutului Revoluției Române este neconstituțională, Alina Gorghiu a afirmat că intuiește că argumentul Curții ar fi acela că nu s-a justificat urgența, dar a precizat că Institutul tot va fi desființat.
„Intuiesc că aceasta este cauza, CCR a găsit ca pretext lipsa urgenței atunci când s-a emis Ordonanța de Urgență. Dar nu este niciun fel de problemă, lucrul acesta va fi complinit în Parlament. De desființat tot va fi desființat, în ciuda opoziției CCR și a PSD”, a declarat vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu, pentru Libertatea.
„O să mai dureze două-trei luni, dar vom rezolva. Trebuie prin proiect de lege, îl depunem acum și până va trece de Cameră, de Senat, îl băgăm în procedură de urgență, iar după părerea mea, până la vacanța de vară, avem Institutul desființat”, a mai spus Gorghiu.
- Senatul votase la mijlocul lunii februarie desființarea Institutului Revoluției Române, condus de fostul președinte Ion Iliescu.
- Decizia a fost adoptată atunci cu 80 de voturi „pentru”, 54 „împotrivă” și 0 abțineri.
„În ședința din 24 martie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de un număr de 33 de senatori aparținând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat și a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 sunt neconstituționale, în ansamblul lor. Decizia este definitivă şi general obligatorie”, se arată într-un comunicat CCR, potrivit G4Media.
Asta după ce pe 15 februarie, Senatul a adoptat, ca for decizional, proiectul pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie1989, cât şi pentru abrogarea legii de înfiinţare a IRRD. Însă pe 18 februarie PSD a sesizat Curtea Constituţională cu privire la acest act normativ.
În octombrie 2020, presedintele Klaus Iohannis a retrimis în Parlament Legea pentru respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. Șeful statului argumenta reexaminarea precizând că institutul nu a reusit să-și dovedească utilitatea.
În decembrie 2019, guvernul liberal condus de Ludovic Orban a adoptat o ordonanță de urgență pentru desființarea Institutului Revoluției Române. Atunci, instituția a fost în centrul unui scandal uriaș, după ce a decis să organizeze un concert la data de 22 decembrie, iar acest gest a fost considerat de mai multe organizații drept o jignire adusă memoriei eroilor Revoluției.
Din conducerea institutului mai fac parte, pe lângă Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro