Asociația scrie pe pagina sa de internet că CCR a admis contestațiile USR și Avocatului Poporului doar parțial.
Practic, CCR a considerat că este neconstituțională doar litera c) din articolul incriminat: „să furnizeze informațiile reținute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaților sau clienților, modalități de plată și istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente”.
La nivel european, Curtea Europeană de Justiție a setat un precedent în anul 2014, când a declarat directiva privind reținerea datelor invalidă pe motiv că este disproporționat să reții toate datele despre schimburile de mesaje pe internet ale utilizatorilor.
Ce a permis CCR
În același timp, a lăsat să treacă trei prevederi care obligă furnizorii de servicii de găzduire:
- litera a) „să permită interceptarea legală a comunicațiilor, inclusiv să suporte costurile aferente”;
- litera b) „să acorde, la solicitarea organelor autorizate, în condițiile prezentei legi, conținutul criptat al comunicațiilor în rețelele proprii”;
- litera d) „să permită accesul la propriile sisteme informatice în vederea copierii sau extragerii exclusiv a datelor care fac obiectul actelor de autorizare”.
Motivarea Curții nu este în acest moment disponibilă.
Alte obligații, contestate la nivel european
ApTI mai scrie că alte obligații, precum cea ca furnizorii de servicii de hosting să se înscrie într-un registru la ANCOM – autoritatea de comunicații, au toate șansele să cadă la Curtea Europeană de Justiție, fiind încălcate o serie de obligații europene.
„Altele vor trebuie să ajungă la CEDO pentru o rezolvare satisfăcătoare”, punctează organizația.
Cert este că, din păcate, CCR, în actuala formulă, a ratat o șansă uriașă de a demonstra că drepturile cetățenilor români sunt mai presus de interesele unor servicii.
Asociația pentru Tehnologie și Internet:
„Stat securist”
Aceasta spune că, alături de proiectul privind cloud-ul guvernamental (unde SRI și STS sunt operatori de date) și viitoarele legi ale serviciilor secrete „o să asistăm cel mai probabil la schimbarea înceată și sigură a sistemului din România dintr-un stat de drept, unde drepturile și libertățile cetățeanului sunt esențiale, într-un stat securist, unde pentru securitatea voastră nu veți mai avea nicio libertate”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro