Curtea Constituţională a publicat astăzi, 1 iulie, motivarea deciziei din 25 iunie, prin care a declarat ca fiind neconstituţionale starea de carantină şi internarea obligatorie.
CCR spune că internarea obligatorie a pacienţilor COVID-19 prin ordin de ministru este o „veritabilă privare de libertate”, conform Agerpres.
Potrivit judecătorilor, argumentul este acela că internarea și carantinarea „sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale”.
Concret, CCR a stabilit că sunt neconstituţionale dispoziţiile care conferă ministrului sănătăţii Nelu Tătaru competenţa de a stabili bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii.
Curtea Constituțională a decis joi, 25 iunie, că Parlamentul nu poate decide asupra hotărârii privind instaurarea sau prelungirea stării de alertă. Totodată, judecătorii au stabilit că izolarea, carantina și internarea nu pot fi dispuse prin ordin de ministru, așa cum s-a întâmplat.
CCR a luat aceste decizii în urma sesizărilor Avocatului Poporului. Astfel, Curtea Constituțională a stabilit că Guvernul poate să instituie și să prelungească starea de alertă fără să fie necesară încuviințarea Parlamentului, au declarat pentru Libertatea surse din cadrul CCR.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro