Curtea Constituțională a constatat că există circumstanțe care justifică instituirea interimatului funcției de Președinte al Republicii Moldova în cazul numirii lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării. Acesta va fi, astfel, numit în funcție prin decret de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, sau premierul Pavel Filip.
În exercitarea interimatului funcţiei de preşedinte al ţării, preşedintele interimar exercită aceleaşi atribuţii ca şi preşedintele titular şi va emite decretele refuzate anterior.
„În sensul articolului 91 din Constituţie, refuzul Preşedintelui de a-şi executa obligaţiile constituţionale constituie imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţia (atribuţiile) în cauză şi justifică instituirea interimatului funcţiei, care se asigură, în ordine, de Preşedintele Parlamentului sau de Primul-ministru, pentru exercitarea acestei (acestor) obligaţii constituţionale a Preşedintelui”, potrivit hotărârii Curţii.
Curtea Constituțională a stabilit, la 17 octombrie, că refuzul președintelui Igor Dodon de a semna decretul de numire a ministrului Apărării este motiv de a fi suspendat temporar din funcție. Este o „încălcare gravă a atribuțiilor sale și o circumstanță ce justifică procedura de suspendare a președintelui”, se arată în decizia Curții.
După anunțarea deciziei Curții, Igor Dodon a anunțat că tot nu va semna decretul. „Nu voi semna decretul de numire în funcție a domnului Sturza. Eu nu voi ceda. Nu semnez niciun decret cu care nu sunt de acord. Lasă să semneze Candu, lasă să semneze Filip și să-și asume responsabilitatea pentru fiecare persoană în parte. (…) În cazul ăsta eu nu voi recunoaște ministrul Apărării, el nu va fi inclus în componența Consiliului Suprem de Securitate, care se numește prin decretul președintelui. Președintele țării, în calitate de comandant suprem, nu recunoaște ministrul apărării care va fi numit prin așa procedura, iar legitimitatea acestui ministru este la nivel de zero”, a declarat Igor Dodon, potrivit independent.md.