Curtea Supremă a cerut verificarea felului în care Parlamentul a introdus în Codul Penal interdicţii privind jocurile de noroc, lege promulgată apoi de Klaus Iohannis.
Concret, după articolul 348 din Codul penal s-a introdus un alt punct care are următorul cuprins: „Desfăşurarea activităţii cu mijloace de joc de tip slot-machine fără adeverinţă eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spaţiul propus, care atestă amplasarea spaţiului într-o localitate cu o populaţie mai mare de 15.000 de locuitori, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă“.
De asemenea, legea mai prevede: „Eliberarea de către primărie a adeverinţei ce atestă numărul de locuitori cu nerespectarea datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică rezultate din ultimul recensământ al populaţiei şi locuinţelor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”.
În opinia Instanţei supreme, a fost încălcat principiul bicameralismului, iar proiectul adoptat are vicii de neconstituţionalitate „atât de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă”, a relatat Agerpres.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat pe 17 aprilie legea prin care păcănelele au fost scoase la periferii, dar numai din localitățile mici, adică acelea care au sub 15.000 de locuitori. Potrivit legii, „spaţiul comercial în care operatorul exploatează jocuri de noroc trebuie să se afle într-o unitate administrativ-teritorială cu o populaţie mai mare de 15.000 de locuitori”. Dovada numărului de locuitori se face prin adeverinţă eliberată de primăria în a cărei rază teritorială există spaţiul propus.
Opoziția a acuzat însă modalitatea de propunere și votare și faptul că păcănelele nu au fost scoase din toate orașele. „Nici măcar n-a fost o dezbatere în comisie să vedem câte localităţi sunt cu mai puţin de 15.000, hai să vedem de ce 15, de ce nu 16, de ce nu două milioane şi le scoteam de tot. Am vrut să facem aceste amendamente”, a spus atunci liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu.