UPDATE ora 14.30: CCR a confirmat că a decis, cu unanimitate de voturi, „reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României”.
În plus, Curtea a mai hotărât trimiterea rezultatelor reverificării și renumărării voturilor făcute de către BEC la CCR, iar termenul de judecată a fost stabilit pentru vineri, 29 noiembrie, la ora 14.00.
„În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024). Totodată, în Dosarul nr.3670F/2024, a stabilit termen pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00”, se mai arată în comunicat.
Decizia CCR este definitivă.
Știrea inițială: Curtea Constituţională a României (CCR) va cere Biroului Electoral Central renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, au declarat surse din CCR, joi, 28 noiembrie, pentru Libertatea. Informația a fost dată și de principalele televiziuni de știri.
Primele informații oficiale spun că judecătorii CCR au decis să amâne luarea unei decizii în cazul cererilor privind anularea primului tur al scrutinului prezidențial. Acestea au fost depuse de Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) și Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie).
„Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”, se arată în Legea 37/2004 privind alegerea preşedintelui României.
Amintim că Biroul Electoral Central (BEC) a făcut publice marți, 26 noiembrie, rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, iar procesul-verbal a fost transmis la Curtea Constituțională a României pentru validare.
Călin Georgescu a câștigat surprinzător primul tur al alegerilor prezidențiale
Primul tur al alegerilor prezidențiale din România s-a terminat cu victoria neașteptată a lui Călin Georgescu. Inițial, Marcel Ciolacu era pe primul loc în sondaje, iar duminică seară, 24 noiembrie, exit-poll-urile l-au confirmat câștigător.
Peste noapte însă, după numărarea oficială a voturilor, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. Luni dimineață, 25 noiembrie, Marcel Ciolacu a căzut pe locul al treilea, după Călin Georgescu și Elena Lasconi.
Călin Georgescu, candidat independent, a strâns 2.120.401 voturi, adică 22,94% din totalul voturilor valabil exprimate, Elena Lasconi, candidata USR, a obținut 1.772.500 de voturi, adică 19,18% din totalul voturilor valabil exprimate. Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a obținut 1.769.760 de voturi, adică 19,15% din totalul voturilor valabil exprimate
Turul doi al alegerilor prezidențiale este programat duminică, 8 decembrie. În acest moment, în lupta pentru Palatul Cotroceni se află Călin Georgescu și Elena Lasconi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Sep1956 • 29.11.2024, 13:29
Bine ar fi sa se repete scrutinul întâi, pentru ca așa au mulți oameni ocazia sa voteze și pe altcineva. Nu va fi nimeni supărat că nu a avut cu cine sa voteze, ar fi o nouă șansă pentru alegători. De furat s-au furat masiv de ambele părți, așa cum demonstrează cate o data mass-media. Personal nu vad nici-o perspectiva cu oricare dintre cei doi.Sper să am șansă să votez pe altcineva.Va mulțumesc pentru tot .Să auzim de bine.
lustin • 29.11.2024, 08:14
Fie puterea actuala vrea sa-si salveze dintii deja infipti in ciolan fie vrea cineva vrea ca clasa politica actuala sa fie si mai blamata. Ideea este ca cererile au fost depuse fara dovezi si trebuiau respinse ca neintemeiate. Acceptarea uneia este un abuz institutional care afecteaza cursul alegerilor. Alta a fost respinsa ca tardiva pentru caa daca spuneau neintemeiata ar fi dat apa la moara celor impotriva carora lupta cu orice mijloace CCR.
danutz61 • 28.11.2024, 22:47
Cel fara nici 12 clase, un netot, moare ca a cheltuit atata si n-a obtinut nimic, iar acum a bagat spaga grasa sa ii obtina astia 1000 de voturi contra 1000 ale lui Lasconi. Ce treaba are cu ce s-a intamplat cu numaratul de voturi, nu stiu!!!? Inainte, temandu-ma de Georgescu, am zis clar cu toata familia ca vom vota pentru intaia data cu PSD si nu cu vreun partid mic, ale carui voturi s-ar putea pierde, daca nu trece pragul electoral, asta pentru a fi mai tare decat AUR, care l-ar sustine pe *** si am ajunge iar in dictatura. Dar, cand vad cat de mult sufera astia ca au pierdut si baga spaga unora din biroul electoral, ca sa iasa *** primul, am hotarat ca votam AUR cu totii si totodata cu Calin Georgescu. Ce credea tampitul de ciolac, ca acum, daca ne revoltam si suntem in stare chiar sa o votam pe Lasconi, care e chiar proasta fata de Dancila, o sa dam toate voturile lui?
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.