Primul avocat din oficiu al lui Risipițeanu contestase, săptămâna trecută, arestul preventiv, pe motiv că nu există suficiente probe împotriva clientului său.
Ștefan Risipițeanu, care trăiește din ajutor social și suferă de mai multe boli cronice, după cum au relatat rudele sale pentru Libertatea, făcea parte din anturajul lui Dincă.
Tribunalul București a decis, pe 28 noiembrie, arestarea preventivă a lui Risipițeanu.
Procurorul-șef interimar al DIICOT, Giorgiana Hosu, anunțase că bărbatul reținut, în vârstă de 46 de ani, „este acuzat de săvârșirea infracțiunii de viol în formă agravată”, victima fiind Luiza Melencu.
Au „probe științifice”, dar i-au pierdut cazierul
Procurorii susțin că Risipițeanu a violat-o pe tânără după ce aceasta fusese sechestrată de Gheorghe Dincă.
Conform noului Cod Penal, acțiunea penală, în cazul infracțiunii de viol în formă agravată, „se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”.
Giorgiana Hosu a precizat că „au fost administrate probe suficiente, ştiinţifice şi testimoniale, pentru a formula acuzaţii oficiale” faţă de Risipițeanu.
Procurorul-șef DIICOT a declarat că noul suspect „nu este cunoscut cu antecedente penale”, însă rudele acestuia susțin că Risipițeanu ar fi fost condamnat de trei ori la închisoare, pentru furt și violare de domiciliu.
Iată minuta deciziei Curții de Apel București, cu privirea la contestarea arestului preventiv de către Ștefan Risipițeanu:
„În baza art. 425 ind. 1 alin. 7 pct.1 lit. b rap. la art. 204 Cod de procedură penală respinge, ca nefondată, contestația declarată de inculpatul R.Ș. împotriva încheierii din data de 28.11.2019 pronunţată de Tribunalul București în dosarul nr. 35811/3/2019. În baza art. 275 alin. 2 C.p.p. obligă contestatorul la plata sumei de 400 de lei, cheltuieli judiciare către stat. Onorariul apărătorului din oficiu pentru inculpat, în cuantum de 313 lei, se va avansa din fondul Ministerului Justiției. Definitivă. Pronunțată în camera de consiliu, azi, 05.12.2019” .