Hotărârea CAB vine după ce Curtea Constituţională a României a admis, pe 23 noiembrie 2021, o sesizare depusă de Mugur Isărescu şi a decis că Legea nr.161/2019 pentru modificarea şi completarea OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii este neconstituţională în ansamblul său, a notat Agerpres.

În iunie 2020, CNSAS a deschis un proces la Curtea de Apel Bucureşti, în care a solicitat judecătorilor să constate calitatea de colaborator al Securităţii a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

În cererea trimisă în instanţă, CNSAS susţine că guvernatorul Mugur Isărescu a activat ca informator în perioada 1979 – 1989, furnizând fostei Securităţi informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România.

Mugur Isărescu, „Manole” în dosarele CNSAS

În urmă cu patru ani, România Liberă a scris că Mugur Isărescu ar fi colaborat cu Securitatea sub numele de cod „Manole”.

În investigația publicată de ziar au fost prezentate mai multe informații potrivit cărora actualul guvernator BNR ar fi spionat diplomați străini, în special americani și britanici. De asemenea, și foștii colegi ai lui Mugur Isărescu, de la Institutul de Economie Mondială, apăreau în notele informative ale lui „Manole”.

În cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității există o secțiune specială dedicată Institutului de Economie Mondială, unde a lucrat și Mugur Isărescu înainte de Revoluția din 1989.

Mugur Isărescu este guvernatorul de bancă centrală cu cea mai mare vechime în funcție la nivel mondial. El a devenit guvernator al BNR în 1990, după nici un an de la Revoluție, când avea 41 de ani.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News