UPDATE ora 17:25: Consiliul Superior al Magistraturii anunţă, într-un comunicat, că „ia act și susține necondiționat poziția exprimată de magistrați” care au anunţat acţiuni de protest.

Azi, președintele CSM, președintele ÎCCJ și procurorul general de la Parchetul General au avut o întâlnire cu reprezentanții puterii executive și legislative, „în vederea prezentării impactului pe care l-ar putea avea modificările legislative propuse asupra sistemului de justiție, care deja se confruntă cu o lipsă acută de personal, în contextul perpetuării incertitudinii cu privire la statutul profesioniștilor din cadrul sistemului judiciar”

„Nu ne opunem reformării sistemului pensiilor de serviciu, ci, dimpotrivă, suntem preocupați de găsirea celor mai adecvate soluții normative pentru a da eficiență acestui proces, cu respectarea independenței justiției și a jurisprudenței Curții Constituționale în materie”, precizează CSM

În zilele următoare, președintele CSM se va întâlni din nou cu reprezentanții puterii executive și legislative. „pentru identificarea celei mai bune soluții legislative”.

UPDATE ora 16:57: Până la ora 16:00, Consiliul Superior al Magistraturii a primit comunicate despre suspendarea activităţii, în semn de protest, de la:

Elena Lasconi, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „Muncim și tot săraci suntem” | EXCLUSIV
Recomandări
Elena Lasconi, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „Muncim și tot săraci suntem” | EXCLUSIV

● 11 Curţi de Apel (din totalul de 16, la nivel naţional)
● 22 de Tribunale (din totalul de 42)
● 49 de Judecătorii
● 2 Tribunale specializate (Argeş şi Braşov)
● 8 Parchete de pe lângă Curţile de Apel
● 13 Parchete de pe lângă Tribunale
● 51 de Parchete de pe lângă Judecătorii
● 1 Parchet Militar

UPDATE ora 16:30: Şi judecătorii de la Curtea de apel Galaţi au anunţat că vor protesta, iar „începând cu data de 21.06.2023, se vor judeca numai cauzele cu caracter urgent”.

„Protestul va dura până la înlăturarea amendamentelor depuse la Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal înregistrat pe rolul Camerei Deputaților sub nr. Plx. 244/2023 și reluarea discuțiilor cu sistemul judiciar asupra proiectului de lege privind reformarea sistemului de pensii din justiție”, se arată, într-un comunicat de presă al CA Galaţi.

De asemenea, pe portalul instanţelor (portal.just.ro), judecătorii de la Curtea de Apel Iulia anunţă că se alătură şi ei protestului magistraţilor.

„Deși magistrații au manifestat disponibilitate pentru eliminarea inechităților din sistem, principiul cooperării loiale între puterile statului a fost încălcat și nu a existat un dialog real până la acest moment”, se arată în comunicatul CA Alba Iulia.

Ultimatum de 24 de ore pentru Putin: „Ori oprește agresiunea, ori le dau ucrainenilor rachete Taurus să atace Rusia”, anunță Friedrich Merz, favoritul la postul de cancelar al Germaniei
Recomandări
Ultimatum de 24 de ore pentru Putin: „Ori oprește agresiunea, ori le dau ucrainenilor rachete Taurus să atace Rusia”, anunță Friedrich Merz, favoritul la postul de cancelar al Germaniei

UPDATE ora 16:25: Tribunalul Călăraşi anunţă „iniţierea unui protest începând cu data de 21.06.2023 până la data de 30.06/.2023, faţă de lipsa dialogului loial între puterea judecătorească şi cea legislativă cu privire la modificările condiţiilor de pensionare a magistraţilor, dar şi faţă de neasigurarea resursei umane necesare unei normale organizări a activităţii instanţelor de judecată, în scopul respectării drepturilor la un proces echitabil prin soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil”.

UPDATE ora 16:10: Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara anunţă că vor protesta şi ei „față de modificările aduse pensiei de serviciu a magistraților și a modalității de adoptare a modificărilor lipsite de transparență și în lipsa oricărei consultări cu sistemul judiciar”.

Ei îşi vor suspenda „activitatea desfășurată în dosarele penale, cu excepția cauzelor urgențe”, dar şi audiențele.

UPDATE ora 16:05: Şi judecătorii Curţii de Apel Cluj vor protesta, începând de mâine, prin amânarea proceselor, „cu excepţia cauzelor urgențe, până când puterea legiuitoare va respecta statutul şi munca tot mai împovărătoare de la an la an, atât a judecătorilor, cât şi a personalului auxiliar de specialitate”.

Laura Crișan a fost arestată împreună cu cei doi complici. Fiica afaceristului asasinat la Arad ajunge după gratii
Recomandări
Laura Crișan a fost arestată împreună cu cei doi complici. Fiica afaceristului asasinat la Arad ajunge după gratii

„Sistemul judiciar se află într-o starea de criză acută a resurselor umane, în condiţiile în care 1.129 de posturi de judecător sunt deja vacanțe”, iar „funcția de judecător nu mai este atractivă pentru absolvenții de vârf ai facultăților de drept, dat fiind că, deși a scăzut media necesară admiterii în magistratură la nota 6 de la nota 8, locurile scoase la concurs rămân an de an parţial neocupate”, se arată în comunicatul emis de CA Cluj.

UPDATE ora 15:58: Judecătorii de la Curtea de Apel Târgu-Mureş şi de la instanţele arondate au decis ca, începând de mâine, să protesteze, prin amânărea proceselor, cu „excepţia cauzelor cu caracter urgent”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

„Criza de personal expune sistemul judiciar la destructurare, cu efecte negative greu de înlăturat, din perspectiva organizării instanţelor în acord cu elementele dreptului la un proces echitabil”, spun judecătorii de la Curtea de Apel Târgu-Mureş.

Ei au anunţat că au transmis către preşedintele ÎCCJ, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor şi Avocatul Poporului o solicitare de sesizare a CCR, dacă proiectul de lege privind modificarea pensiilor de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor va fi adoptat.

UPDATE ora 15:40: „Iminenta modificare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al judecătorilor”, spun judecătorii Tribunalului București.

Ei au decis amânarea tuturor cauzelor pe o perioadă nedeterminată, începând data de 21 iunie 2023, cu excepţia următoarelor cauze: măsurile preventive în materie penală, cauzele prevăzute la art. 138 Cod procedură penală (emiterea unor mandate de supraveghere – n.r.), percheziţiile domiciliare şi cauzele urgențe în materie civilă.

UPDATE ora 14.35: Decizia de suspendare a activităţii a fost luată şi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi de parchetele de pe lângă judecătoriile de sector, potrivit unui comunicat al instituției.

„Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi al parchetelor de pe lângă judecătoriile de sector înţeleg să adopte, ca formă de protest, suspendarea pe perioadă nelimitată a activităţii, cu excepţia unor cauze considerate urgente, până la adoptarea unei reglementări previzibile care să respecte independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, în baza unui proces legislativ transparent prin care, pe de o parte să fie înlăturate inechităţile existente, iar pe de altă parte, să se ţină cont de statutul magistraţilor, condiţiile de muncă şi perspectivele sistemului judiciar în ansamblul său”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

De asemenea, Adunarea Generală a DNA a hotărât să fie iniţiată o formă de protest în cazul în care propunerile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi susţinute de procurorul general al României în ceea ce priveşte proiectul reformei pensiilor nu vor fi avute în vedere de către legislativ.

Într-o ședință viitoare, Adunarea Generală va stabili „formele graduale de protest care vor fi adoptate”, potrivit comunicatului DNA.

***

ȘTIREA INIȚIALĂ: Potrivit comunicatului CAB, s-a ales această formă de protest până când puterea legiuitoare „va respecta statutul și munca tot mai împovărătoare de la an la an, atât a judecătorilor, cât și a personalului auxiliar de specialitate”.

Magistrații sunt nemulțumiți de modificările la legislația pensiilor speciale, afirmând că „iminenta modificare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al judecătorilor”.

De asemenea, magistrații susțin că pensia judecătorilor este „de serviciu, și nu specială”, iar legiuitorul nu a oferit niciun argument „rezonabil” pentru a o elimina.

Printre puţinele cazuri în care magistraţii CAB vor mai judeca începând de marţi se numără cele penale cu arestaţi, câteva dintre cele cu minori (ex. plasament şi alte măsuri de protecţie) sau măsurile asigurătorii.

Magistrații și procurorii anunță că-și opresc activitatea, de miercuri, din cauza proiectului reformei pensiilor

În aceste condiții, secţii întregi își vor înceta complet activitatea, precum cele de comercial, de litigii de muncă şi asigurări sociale, de civil sau de contencios administrativ, nejudecând nici acele cazuri considerate anterior urgente, care nu erau în mod normal întrerupte în timpul vacanţei judecătoreşti.

Un alt punct votat în unanimitate a fost sesizarea președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, a Avocatul Poporului, președintelui României, președintelui Camerei Deputaților, președintelui Senatului pentru a sprijini întregul corp al magistraților, prin formularea obiecțiilor de neconstituționalitate la Curtea Constituțională a României.

Grevă a magistraților și la Ploiești

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti a anunțat, marți, că suspendă pe termen nelimitat activităţile de urmărire penală care nu au caracter de urgenţă, în semn de protest faţă de lipsa transparenţei puterii legislative şi executive şi lipsa de predictibilitate în ceea ce priveşte propunerile de modificare a legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Conform unui comunicat emis, marţi, de PCA Ploieşti, în cadrul Adunării Generale s-a luat act de „comportamentul neloial” al puterii legislative şi executive faţă de principiile ce guvernează activitatea magistraţilor procurori.

„Lipsa transparenţei puterii legislative şi executive şi lipsa de predictibilitate în ceea ce priveşte propunerile de modificare a Legii nr. 303/2022 afectează grav drepturile şi interesele legale, atât ale procurorilor, cât şi ale cetăţenilor, precum şi stabilitatea şi statutul magistraţilor procurori”, arată PCA Ploiești.

Reacția ministrului justiției

Alina Gorghiu, noul ministru al justiției, a reacționat marți, spunând că „respectă dreptul magistraților la liberă exprimare, dar pornește de la premisa că dialogul este soluția rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul”.

Alina Gorghiu mai spune că „societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu” și a precizat că „principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral. Societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu”.

Ministerul Justiției a subliniat necesitatea identificării unor soluții de echilibru între imperativul respectării angajamentelor de reformă asumate de statul român, inclusiv în sectorul pensiilor, și cel al asigurării funcționalității și eficienței sistemului judiciar, a calității actului de justiție privit ca serviciu public.

Marius Budăi, ministrul muncii, a declarat luni, referitor la legea pensiilor speciale, că ultima variantă este un impozit de 15% pentru ceea ce depăşeşte salariul mediu net.

De asemenea, Marius Budăi a transmis că magistrații se pot pensiona la 60 de ani, urmând să majoreze treptat şi perioada petrecută în activitate a tuturor pensionarilor speciali.

Săptămâna trecută, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a scris Comisiei Europene despre „îngrijorarea” legată de proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale, spunând că „este imperativ să se regândească metoda etapizată propusă prin stabilirea unor intervale raționale de aplicare a noilor dispoziții”, astfel încât creșterea vârstei de pensionare, cu un minimum de 12 ani, să se facă treptat, pe o perioadă mult mai lungă decât cea propusă, „fără a afecta speranța legitimă a beneficiarilor”.

FOTO: Hepta

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (9)

Florian81   •   21.06.2023, 11:31

Sa le fie rusine! In cazul profesorilor a fost necesar protestul, dar magistratii nu au de ce sa se planga...salarii bune, pensii bune, iesire la pensie la o varsta fragedă... Si nu prea ofera competenta si profesionalism pe măsura beneficiilor.

wirred   •   21.06.2023, 07:06

Cea mai mare mită legalizată sunt pensiile speciale!!! Cică să își "facă treabă" justiția! Dar responsabilitatea magistraților pe când? Sa aud că răspunde după un verdict greșit? Sa le crape obrazul de rușine asa ar trebui! Salarii de peste 20.000,bugetari de lux

FelixMotanul   •   21.06.2023, 02:16

Nu le mai ajung copiilor banii de bombonele. Un sac pe luna e insuficient. In timp ce restul mănâncă o bomboana la 3 luni. Ar trebui sa le taie de tot ,orice fel de pensie specială . Noi ne chinuim sa supraviețuim cu 5% din cât iau ei. Și eu produc,aduc bani ,nu sunt parazit îngrășat cu papion la gât ,ce dau cu un ciocanel după cum îmi zboară cioara

Vezi toate comentariile (9)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Răspunsul dat de ucraineni când au fost întrebați dacă ar accepta ca Ucraina să cedeze teritorii pentru a obține pacea
Știrileprotv.ro
Răspunsul dat de ucraineni când au fost întrebați dacă ar accepta ca Ucraina să cedeze teritorii pentru a obține pacea
Ce se întâmplă chiar în aceste momente cu copiii Adrianei Bahmuțeanu: "Din respect pentru memoria lui Silviu..." Ce detalii s-au aflat, după scandalul cu Poliția
Viva.ro
Ce se întâmplă chiar în aceste momente cu copiii Adrianei Bahmuțeanu: "Din respect pentru memoria lui Silviu..." Ce detalii s-au aflat, după scandalul cu Poliția
Văduva lui Prigoană, prima reacție după moartea soțului ei. Ți se rupe inima. Surpriză! Cine se va ocupa de înmormântare: ”Mi-a lăsat o listă”. Înhumat sau incinerat?
Libertateapentrufemei.ro
Văduva lui Prigoană, prima reacție după moartea soțului ei. Ți se rupe inima. Surpriză! Cine se va ocupa de înmormântare: ”Mi-a lăsat o listă”. Înhumat sau incinerat?
Lidl bagă la ofertă trei produse pe care foarte mulți români îl caută. Sunt la raft de joi, 14 noiembrie, au un preț excelent și se vor vinde repede
FANATIK.RO
Lidl bagă la ofertă trei produse pe care foarte mulți români îl caută. Sunt la raft de joi, 14 noiembrie, au un preț excelent și se vor vinde repede
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
GSP.RO
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
SURPRIZĂ la Hollywood! Celebra actriță a anunțat că este însărcinată cu al patrulea copil
Elle.ro
SURPRIZĂ la Hollywood! Celebra actriță a anunțat că este însărcinată cu al patrulea copil
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris' Ce s-a întâmplat după ce a trimis mesajul
Unica.ro
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris' Ce s-a întâmplat după ce a trimis mesajul
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Două pisici au fost aduse drogate la un spital veterinar din Capitală. Animalele ar fi mâncat dintr-un plic lăsat nesupravegheat
Observatornews.ro
Două pisici au fost aduse drogate la un spital veterinar din Capitală. Animalele ar fi mâncat dintr-un plic lăsat nesupravegheat
Horoscop 13 noiembrie 2024. Racii sunt convinși că trebuie să exprime deschis tot ce au strâns în interior, mai ales față de superiori
HOROSCOP
Horoscop 13 noiembrie 2024. Racii sunt convinși că trebuie să exprime deschis tot ce au strâns în interior, mai ales față de superiori

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI