Acțiunea a fost introdusă de avocații clujeni Kapcza Mikolt și Gabriel Marin, iar magistrații au dispus anularea ultimelor trei hotărâri date de guvern în care se introduc măsuri pentru gestionarea pandemiei de coronavirus.
„Respinge excepţia tardivităţii modificării de acţiune. Respinge excepţia nulităţii cererii de chemare în judecată şi excepţia lipsei de interes a reclamanţilor în formularea acţiunii. Admite în parte acțiunea formulată de reclamanţii K M K şi M G împotriva pârâţilor G R (guvernul României – n.r.) şi M A I. Anulează în întregime HG 826/5 august 2021, H G 932/9 septembrie 2021 şi HG 990/17 septembrie 2021. Respinge capătul privind acordarea de daune morale. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei Curţii, azi 28.09.2021”, se arată în minuta instanței.
HG 990/17 septembrie 2021 este cea prin care s-a introdus certificatul verde COVID-19 în situația în care incidența cumulată a cazurilor trece de 3, dar nu depășește 6 la mie.
HG 826/5 august 2021 și HG 932/9 septembrie 2021 sunt ultimele două hotărâri de guvern prin care s-a prelungit starea de alertă și sunt stabilite scenariile în funcție de incidența cazurilor de COVID-19.
În momentul introducerii certificatului verde, Avocatul Poporului, Renate Weber, avertiza că „introducerea obligativității prezentării certificatului verde aduce o restrângere a exercițiului unor drepturi și libertăți”, iar măsura ar fi trebuit făcută printr-o lege adoptată în Parlament şi nu printr-o hotărâre de guvern.
„Introducerea obligativității prezentării certificatului verde aduce o restrângere a exercițiului unor drepturi și libertăți. Eu m-aș fi așteptat ca, la noi, să se facă aceste lucruri prin lege, pentru că așa a spus Curtea Constituțională nu o dată. Vă aduceți aminte, în 2020, au fost mai multe decizii în acest sens și era firesc ca acest lucru să se întâmple printr-o lege”, a declarat Weber la DigiFM.
La rândul său, președintele CNCD, Asztalos Csaba, a declarat că măsurile pot intra în vigoare doar prin lege, oferind exemplu Italiei și Spaniei.
„Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern care este act administrativ al admistrației centrale și nici prin ordin de ministru. Legea 55 din 2020 nu reglementează aceste restricții în mod expres și nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restrictii sau condiționalități. Chiar și adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate”, a mai spus Asztalos Csaba.
Certificatul verde digital atestă dacă o persoană este vaccinată împotriva COVID-19, dacă are un test negativ sau dacă a trecut prin boală. El este folosit de la 1 iulie pentru călătoriile în interiorul UE. Pe 30 august, guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care creează cadrul legal pentru a putea fi folosite și în plan intern.