UPDATE 13.53: Ministrul justiţiei, Alina Gorghiu, afirmă după ce justiţia din Malta a respins cererea de extrădare a prinţului Paul, că este o decizie revoltătoare, de neacceptat, anunţând că va propune prim-ministrului Marcel Ciolacu ca Guvernul să reacţioneze la nivel diplomatic la o asemenea încălcare flagrantă a deciziei CJUE, din care rezultă că justiţia din Franţa nu a procedat corect în dosarul privind mandatul european de arestare pe numele fugarului Paul-Philippe al României.

„O decizie revoltătoare precum cea comunicată astăzi este de neacceptat dacă ne gândim la Decizia-cadru JAI în materie de predare şi la interpretările recente ale CJUE în urma cererii de decizie preliminară depusă în luna aprilie de Curtea de Apel Braşov. Decizia instanţei malteze reprezintă o încălcare flagrantă a unei decizii CJUE date expres în cazul fugarului Paul-Philippe al României. Voi propune premierului României ca Guvernul să reacţioneze la nivel diplomatic la o asemenea încălcare flagrantă a deciziei CJUE”, declară Gorghiu.

Ea subliniază că, şi în acest caz, statul român, prin ANP, a depus toate garanţiile solicitate privitoare la condiţiile din penitenciare.

Gorghiu aminteşte că „CJUE a stabilit că autoritatea de executare a MEA nu poate aplica un standard de protecţie a drepturilor fundamentale mai ridicat decât cel care rezultă din dreptul Uniunii şi din Cartă” şi că România, prin ANP, a oferit în peste 850 de cazuri numai în ultimul an, garanţii că închisorile din România sunt la standardele impuse de dreptul Uniunii.

Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale. „România are nevoie de lideri care să asculte” | VIDEO
Recomandări
Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale. „România are nevoie de lideri care să asculte” | VIDEO

„Indiferent de numele fugarilor, de strategiile avocaţilor, de informaţiile incorecte despre România prezentate instanţelor străine, statul român face toate eforturile posibile pentru aducerea tuturor în ţară, indiferent de notorietatea cazurilor”, dă asigurări Gorghiu.

Anul trecut peste 800 de fugari au fost aduşi în România, iar anul acesta numărul este de peste 400.

„În cazul lui Paul-Philippe al României instanţa de fond din Malta decisese în favoarea statului român dar instanţa de apel a respins predarea fugarului către România. Există o procedură în faţa instanţei constituţionale din Malta pe care o vom urmări în continuare. Reamintesc, Curtea de Apel Braşov a emis Mandatul European de Arestare la 17 decembrie 2020 pentru acest fugar în vederea executării pedepsei definitive de 3 ani şi 4 luni de închisoare pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu. Instanţa malteză a apreciat că în cazul executării Mandatului European de Arestare împotriva lui Paul-Philippe al României există riscul real ca el să fie supus unei încălcări a art. 4 din Carta drepturilor fundamentale ale UE şi art. 3 din Convenţia europeană a drepturilor omului cu alte cuvinte se invocă condiţiile de detenţie din România. Pe această bază, instanţa malteză a refuzat executarea Mandatului European de Arestare”, notează Gorghiu.

ANALIZĂ | Dronele și rachetele rusești depășesc granițele Ucrainei și ajung inclusiv în România. Unde sunt liniile roșii ale NATO
Recomandări
ANALIZĂ | Dronele și rachetele rusești depășesc granițele Ucrainei și ajung inclusiv în România. Unde sunt liniile roșii ale NATO

Ea dă asigurări că statul român va utiliza în continuare toate mijloacele juridice disponibile pentru a continua demersurile în vederea predării tuturor fugarilor.

***

Știrea inițială: Paul al României a fost arestat în aprilie pe baza unui mandat european de arestare şi a fost ţinut în arest timp de două luni, până când i s-a acordat eliberarea pe cauţiune, relatează News.ro.

Paul, în vârstă de 77 de ani, a fugit din România în 2020 şi s-a stabilit la Paris, după ce a fost găsit vinovat de restituirea ilegală a unor bunuri imobiliare de lângă Bucureşti, asupra cărora autorităţile au afirmat că şi-a revendicat în mod fals dreptul de proprietate.

El a fost condamnat în România la trei ani şi patru luni de închisoare, dar avocaţii săi au susţinut că acuzaţiile penale împotriva sa au fost motivate politic şi că este persecutat politic. 

În timp ce locuia la Paris, Paul al României a contestat cu succes în faţa instanţelor franceze o cerere similară de extrădare din partea autorităţilor române. (Numai că, la sfârşitul lunii trecute, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene – CJUE – a stabilit clar că justiţia din Franţa nu a procedat corect în dosarul privind mandatul european de arestare pe numele fugarului Paul-Philippe al României – n.r.)

Cine a câștigat confruntarea dintre Kamala Harris și Donald Trump, în viziunea BBC și Politico. Cele trei subiecte care au înclinat balanța decisiv
Recomandări
Cine a câștigat confruntarea dintre Kamala Harris și Donald Trump, în viziunea BBC și Politico. Cele trei subiecte care au înclinat balanța decisiv

Condiții „terifiante” în închisorile românești

Solicitarea autorităţilor române ca Malta să îl extrădeze pe prinţ a fost iniţial respinsă de magistratul Leonard Caruana pe motiv că acesta ar suferi o încălcare a drepturilor fundamentale dacă ar fi trimis înapoi în România. 

Pe lângă evidenţierea condiţiilor „terifiante” din închisorile româneşti, avocaţii săi au susţinut, de asemenea, că prinţul a fost victima unei persecuţii politice. Această decizie a fost anulată apoi în apel, iar cauza a fost trimisă din nou în faţa magistraţilor pentru ca procedurile să înceapă din nou.

Cea de-a doua instanţă, prezidată de magistratul Donatella Frendo Dimech, a confirmat cererea de extrădare şi nu a analizat aspectele legate de drepturile omului, afirmând că Cadrul juridic al Consiliului European exclude o astfel de posibilitate. 

Avocaţii prinţului Paul au iniţiat proceduri separate în faţa instanţelor constituţionale, care au condus la o pronunţare istorică. Cei trei judecători care prezidează Curtea Constituţională au declarat că, în cadrul procedurilor privind mandatul european de arestare, instanţele cu competenţă penală au „datoria de a decide dacă, pe baza probelor, există un risc real ca predarea persoanei căutate să conducă la tratamente inumane şi degradante”. Judecătorii au subliniat că orice argument contrar „este greşit”.

„A afirma că instanţele penale nu au competenţa de a se aventura în chestiuni legate de drepturile omului în cadrul procedurilor privind mandatul european de arestare ar duce la „o lipsă de punere în aplicare a legislaţiei europene, inclusiv a Cartei drepturilor omului a UE, ceea ce ar putea avea consecinţe asupra procedurilor”, au spus judecătorii constituţionali.

O hotărâre de 73 de pagini

La pronunţarea hotărârii finale de luni, Curtea de Apel Penală, prezidată de judecătoarea Edwina Grima, a făcut referire la această declaraţie constituţională. Într-o hotărâre de 73 de pagini, aceasta a menţionat vârsta, problemele de sănătate şi statutul special al persoanei solicitate, care este un membru al familiei regale române, recunoscut ca moştenitor legitim al tronului în 2012, după ani de dispute. Acest statut, care este „încă supus controversei”, părea să fie „în centrul condamnării pronunţate” împotriva lui Paul al României de către Înalta Curte a României, potrivit judecătoarei.

În lumina preocupărilor europene şi internaţionale cu privire la condiţiile din închisorile din România, „cu un accent special asupra închisorii Bucureşti-Rahova, care a făcut obiectul mai multor cazuri de încălcare a drepturilor omului” şi care urma să îl găzduiască pe Paul al României, instanţa a concluzionat că „riscul real şi personal” de încălcare a drepturilor omului nu poate fi exclus. 

Prin urmare, instanţa a admis recursul acestuia, a revocat decizia magistraţilor şi a dispus eliberarea lui Paul al României, declarând că, în cazul în care mandatul european de arestare ar fi executat, ar exista un risc real ca acesta să fie supus unui tratament inuman şi degradant. 

Avocaţii Jason Azzopardi, Kris Busietta şi Alessandro Farrugia l-au asistat pe prinţul Paul al României.  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (12)

costelu   •   13.08.2024, 08:01

Acum și ei se enervează când sânt puși în aceeași situație de evitarea pedepsei ,cum sânt cei cărora li s au prescris pedeapsa de ex, adevărul e că au motivat că în România nu sânt condiții de executarea pedepsei cu închisoarea

hurricane   •   13.08.2024, 07:00

suntem bogati avem, parlamentul romaniei, presedintele romaniei, nationala de suflet a romaniei si paul a romaniei

HOPAHPO   •   12.08.2024, 16:54

In primul rand trebuie a ii"multumim" lui basescu care a acceptat niste hartii falsificate si a cerut Curtii Supreme sa ii acorde lui paul lambrino numele al Romaniei.Fara a putea contrasta afilierea lui cu casa regala.Fara un ADN care sa constate ca este fiul nelegitim a regelui Carol .S au facut greseli enorme prin cedare acestui neispravit un nume care nu il merita .Credem ca suntem in masura sa cerem anularea acestui nume si radierea lui ca reprezentant al casei regale.Cand s a vazut cu acest titlu,lambrino impreuna cu niste avocati infractori a reusit sa treaca in propietatea lui i-a case si domenii care nu au apartinut niciodata Coroanei . Ceia ce ne mira acum este ca in hotararea data de judecatoare se specifica ca"este un membru al familiei regale române,recunoscut ca moştenitor legitim al tronului în 2012"Cum este posibil cand el nu a fost recunoscut de Casa Regala si nu este trecut ca mostenitor. Aici avocatii trebuie sa gaseasca probe de ursupare a identitatii . 


    Utopie   •   12.08.2024, 18:01

    HOPAHPO   •  12.08.2024, 16:54

    In primul rand trebuie a ii"multumim" lui basescu care a acceptat niste hartii falsificate si a cerut Curtii Supreme sa ii acorde lui paul lambrino numele al Romaniei.Fara a putea contrasta afilierea lui cu casa regala.Fara un ADN care sa constate ca este fiul nelegitim a regelui Carol .S au facut greseli enorme prin cedare acestui neispravit un nume care nu il merita .Credem ca suntem in masura sa cerem anularea acestui nume si radierea lui ca reprezentant al casei regale.Cand s a vazut cu acest titlu,lambrino impreuna cu niste avocati infractori a reusit sa treaca in propietatea lui i-a case si domenii care nu au apartinut niciodata Coroanei . Ceia ce ne mira acum este ca in hotararea data de judecatoare se specifica ca"este un membru al familiei regale române,recunoscut ca moştenitor legitim al tronului în 2012"Cum este posibil cand el nu a fost recunoscut de Casa Regala si nu este trecut ca mostenitor. Aici avocatii trebuie sa gaseasca probe de ursupare a identitatii . 


    Aoleu, HOPAHPO, tu esti ultima persoana in masura sa scrii/vorbesti despre legislatie!

Vezi toate comentariile (12)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Un telefon Android de doar 200 de dolari are ecranul mult mai bun decât noul iPhone 16, care costă peste 800 de dolari
Știrileprotv.ro
Un telefon Android de doar 200 de dolari are ecranul mult mai bun decât noul iPhone 16, care costă peste 800 de dolari
Wow! Ce mult a crescut și ce frumoasă este Elena, fiica adoptivă a Paulei Seling! Imaginea care i-a impresionat pe fani
Viva.ro
Wow! Ce mult a crescut și ce frumoasă este Elena, fiica adoptivă a Paulei Seling! Imaginea care i-a impresionat pe fani
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Libertateapentrufemei.ro
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Mănăstirea din peșteră, locul unic aflat la o mică distanță de București, care îi fascinează pe toți cei care îi trec pragul. Se află într-o zonă superbă, iar pelerinii se pot caza aici
FANATIK.RO
Mănăstirea din peșteră, locul unic aflat la o mică distanță de București, care îi fascinează pe toți cei care îi trec pragul. Se află într-o zonă superbă, iar pelerinii se pot caza aici
Handbalul ca mod existențial » Dialog captivant cu Bianca Grigore, sportiva de 17 ani îndrăgostită de citit și care are un vis suprem: „Îmi doresc din tot sufletul să las o amprentă aici” + „E esențial să-mi antrenez mintea!”
GSP.RO
Handbalul ca mod existențial » Dialog captivant cu Bianca Grigore, sportiva de 17 ani îndrăgostită de citit și care are un vis suprem: „Îmi doresc din tot sufletul să las o amprentă aici” + „E esențial să-mi antrenez mintea!”
Patru zodii pot să se îmbogățească până pe 20 septembrie. Noroc la bani, reușite mari și visuri împlinite pentru acești nativi
FANATIK.RO
Patru zodii pot să se îmbogățească până pe 20 septembrie. Noroc la bani, reușite mari și visuri împlinite pentru acești nativi
El este noul iubit al uneia dintre cele mai îndrăgite cântărețe! S-au cunoscut într-o excursie cu barca și s-au îndrăgostit!
Unica.ro
El este noul iubit al uneia dintre cele mai îndrăgite cântărețe! S-au cunoscut într-o excursie cu barca și s-au îndrăgostit!
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Ce arată necropsiile tinerelor ucise de "Şacalul". Denisa și Delia au sfârșit în același fel
Observatornews.ro
Ce arată necropsiile tinerelor ucise de "Şacalul". Denisa și Delia au sfârșit în același fel
Horoscop 11 septembrie 2024. Berbecii au de ales între a se grăbi și a spune tot ce le vine la gură sau a se disciplina printr-un act de voință
HOROSCOP
Horoscop 11 septembrie 2024. Berbecii au de ales între a se grăbi și a spune tot ce le vine la gură sau a se disciplina printr-un act de voință

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI