UPDATE ora 15:50: Judecătorii Curții de Apel din Sofia au respins, miercuri, cererea Elenei Udrea privind eliberarea din arest și plasarea în detenție la domiciliu.
Totodată, magistrații au stabilit un nou termen pentru luarea unei decizi în privința cererii de extrădare, respectiv 8 iunie, dată la care expiră perioada celor 60 de zile de punere în aplicare a mandatului european de arestare.
„Decizia de amânare a fost luată în cadrul ședinței de astăzi, întrucât multe documente legate de cazul Udrea au fost trimise de România instanței bulgare cu mai puțin de 24 de ore înainte de ședința de astăzi. Este necesar ca materialele relevante să fie traduse în bulgară și acesta este motivul amânării cazului”, conform unui comunicat transmis de Curtea de Apel din Sofia.
Magistrații au arătat că încă nu a fost depășit termenul rezonabil de examinare a cauzei pentru extrădarea acesteia și cauza poate fi soluționată în curând, iar modificarea măsurii privind arestul nu este justificată
Comunicat al Curții de Apel din Sofia:
Judecătorii au mai arătat și că Elena Udrea nu a prezentat un document care să ateste faptul că deține un contract de închiriere pentru o locuință în Bulgaria, unde ar putea fi plasată în sub control judiciar.
În fața magistraților, Elena Udrea a susținut că este arestată ilegal și că procesul din România a fost unul politic.
„Mă simt în siguranță în Bulgaria”, a spus fostul ministru al turismului.
UPDATE ora 13:20: Procesul de la Curtea de Apel din Sofia a început cu Elena Udrea prezentă în sala de judecată, fiind adusă în capitala Bulgariei din arestul de la Blagoevgrad.
Miercuri, 1 iunie, Curtea de Apel din Sofia decide dacă admite sau nu contestaţia pe care Elena Udrea a făcut-o, după ce judecătorii din Blagoevgrad au hotărât punerea în executare a mandatului european de arestare emis pe numele ei.
La Blagoevgrad, Udrea a cerut să nu fie trimisă în România și a invocat condițiile din penitenciarele de la noi. Ea a mai încercat să obțină clemența judecătorilor bulgari spunând că a închiriat o locuință în orașul de la graniță, dar și că a depus cerere de azil în Grecia. Magistrații din Blagoevgrad i-au respins toate argumentele. Udrea a depus contestație.
Procesul s-a mutat la Sofia, la o instanță superioară, judecătorii Curții de Apel amânând de 4 ori luarea unei decizii. La ultimul termen, din 18 mai, avocații fostului ministru român au depus o serie de plângeri și înscrisuri în baza cărora au susținut că extrădarea Elenei Udrea nu trebuie să aibă loc întrucât „în România i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil deoarece unul dintre magistrații români care s-a pronunțat în cazul ei nu a depus jurământul de judecător”. Apărătorii au mai invocat și „decizia Curții Constituționale din România prin care a fost anulată condamnarea clientei lor”.
Înainte de a lua vreo decizie legată de contestația formulată de Udrea, judecătorii bulgari au solicitat autorităților române documente privind procesul Gala Bute, urmând ca, în funcție de momentul în care vor sosi aceste acte, instanța de la Sofia să decidă pe 1 sau 8 iunie. Marți, după ce actele au sosit, a fost stabilit următorul termen pentru 1 iunie.
Când ar putea fi adusă Udrea în România
Dacă magistraţii bulgari îi vor respinge contestația, Udrea va fi trimisă în România şi va ajunge la Penitenciarul Târgşor, pentru a executa pedeapsa de 6 ani de închisoare rămasă definitivă în dosarul Gala Bute.
Potrivit legislației bulgare, transferul fostului ministru al dezvoltării trebuie pus în practică în maximum 10 zile de la pronunțarea hotărârii judecătorești de executare a mandatului european de arestare.
Pe 7 aprilie 2022, ziua în care a Înalta Curte de Casaţie şi Justiție a pronunţat decizia, Elena Udrea a plecat dis-de-dimineaţă în Bulgaria şi s-a oprit în Sofia, aşteptând să afle verdictul final. Când a auzit că va merge la închisoare, a plecat spre Grecia, dar a fost prinsă la vama Kulata, iar de atunci se află în arest.
Foto: Vlad Chirea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro