Potrivit unor surse judiciare, inculpații au solicitat amânarea procesului ca să îşi angajeze avocaţi. Curtea de Apel Mureş a acordat termen pentru 15 mai „pentru asigurarea asistenţei juridice şi pregătirea apărării”.

În februarie, toţi cei 26 de inculpaţi au fost achitaţi ori instanţa a constatat că faptele s-au prescris după ce procesul a fost tergiversat vreme de 9 ani, dintre care 6 numai la Tribunalul Harghita, unde au fost 53 de termene.

Povestea dosarului Țăndărei

Cazul Ţăndărei a fost prezentat de autorităţile româneşti, în 2010, când au devenit celebre imaginile cu mascaţii cu berbece care spargeau uşile palatelor din Ţăndărei în căutare de traficanţi de copii, fiind difuzate de mai multe posturi TV internaționale.

Era primul caz de trafic de minori investigat de poliţiştii români şi englezi, fiind cercetată traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiţi la cerşetorie şi furturi.

În Anglia, 120 de traficanţi au fost prinşi şi arestați, în timp ce la noi, cei 26 de romi arestaţi şi puşi sub acuzare, în 2010, au fost eliberaţi după câteva luni. Acum, după 9 ani de procese, au fost achitați sau instanța a constatat că faptele s-au prescris, după ce le-a schimbat încadrările juridice în unele mai ușoare.

Dosarul Ţăndărei a schimbat chiar și legislaţia europeană, după prezentarea cazului în Parlamentul European, în 2011. Atunci, Uniunea Europeană (UE) a adoptat o directivă care a redefinit exploatarea copiilor la cerşit şi furat ca fiind o formă de muncă forţată, de sclavie, potrivit sursei citate. Directiva a fost adoptată de toate statele membre, prin urmare şi de România.

Bernie Gravett, polițistul britanic care a coordonat cazul „Țăndărei” în Marea Britanie, a trimis, pentru cititorii Libertatea, imagini care arată cum erau exploatați copiii romi pe străzile din Anglia, dar și cum erau ținuți în condiții mizerabile.

Gravett a fost inspectorul principal în Operațiunea Golf, care a operat sub legile Uniunii Europene ca o investigație făcută împreună cu Poliția Română, DIICOT, Europol, Eurojust și alte agenții între 2008 și 2010.

El a dorit să vadă și cititorii Libertatea cum a fost pregătit cazul, în Marea Britanie, și a trimis un film în care arată probele șocante adunate. Acest film este folosit acum de inspectorul Gravett, care acum se ocupă de pregătirea oamenilor legii în combaterea traficului de persoane, ca exemplu pentru a arăta cum se face o urmărire a suspecților. Probele nu au fost, însă, administrate în România.

VEZI AICI probele zdrobitoare din cazul „Țăndărei”, trimise de polițistul care a coordonat operațiunea în UK! (VIDEO)


Citește și:

120 de condamnați în Anglia, niciunul în România! Același procuror DIICOT care nu i-a cercetat pe colonelul SRI Predoiu, fratele șefului SIE, și pe ceilalți ofițeri din dosarul de trafic de minore „Shanghai” a ratat toți inculpații în „Academia de Trafic de Minori Țăndărei”!

VIDEO/ Cum s-a făcut de râs justiția din România! Imaginile complete ale perchezițiilor DIICOT din Țăndărei, 2010: elicoptere, 120 polițiști, 200 jandarmi, oameni ridicați din pat, bani și AK-47 confiscate. Finalul: toți interlopii au scăpat în primă instanță

Prima reacție după articolele Libertatea: DIICOT a făcut apel în cazul Țăndărei!

Se fac verificări la Tribunalul Harghita, după articolele din G4Media.ro și Libertatea, despre dosarul Ţăndărei. Precizările Inspecţiei Judiciare

Președintele Tribunalului Harghita, despre dosarul ”Țăndărei”. Procedurile au fost respectate, procurorii nu au întocmit corect dosarul iar judecătorii sunt prea puțini

Cazul Țăndărei, prezentat de tabloidul The Sun: „Orașul de lux în care gangsterii români bogați construiesc palate din banii britanicilor și din sclavia copiilor”

Cazul Țăndărei ajunge din nou în presa britanică. The Telegraph: „Case în stil Tony Soprano ridicate cu bani obținuți din traficul de copii și ajutoarele sociale din Marea Britanie”

Polițiștii luau mită de la traficanții de copii din Țăndărei! Dezvăluirea apare în motivarea Tribunalului Harghita, instanța care a decis achitarea inculpaților

Dosarul „Țăndărei”, simbolul unei Românii unde mafioții capătă tot mai multă putere. Polițist: „România, o țară unde infractorii ne sfidează de la bere!”

Scrisoarea tulburătoare și imagini cu bebeluși scoși la cerșit, trimise de ofițerul de poliție care a coordonat operațiunea „Țăndărei” în UK: „E o perioadă tristă pentru Justiția din România”

 
 

Urmărește-ne pe Google News