Schimbare în dosarul Hexi Pharma 2, cel ce vizează evaziunea fiscală în valoare de 2 milioane de euro a companiei care dilua dezinfectanți. Cazul a fost, mai întâi, întors de judecătorii Tribunalului București pentru „nulitatea absolută a tuturor actelor de urmărire penală şi a probelor administrate de Direcția Națională Anticorupție”.
Procurorii DNA au făcut apel pe 12 august 2021, iar Curtea de Apel l-a programat pe 7 februarie 2022, la 6 luni distanță. Libertatea a descris situația săptămâna trecută. Curtea de Apel a preschimbat termenul.
Conform noii comunicări, instanța bucureșteană va judeca apelul procurorilor DNA pe 6 octombrie 2021, peste doar două săptămâni. Cu 4 luni mai repede decât termenul inițial.
La ce se referă dosarul Hexi Pharma 2
Cazul Hexi Pharma a fost urmărit de procurori pe două piste.
1. Partea de falsificare a dezinfectanților de către Hexi Pharma a fost preluată de Parchetul General și s-au născut capetele de acuzare: înșelăciune, dintre care șapte fapte având consecințe deosebit de grave, uz de fals, fals în înscrisuri și participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. S-au dat verdicte de vinovăție în primă instanță, apelul se judecă de 2 ani și 4 luni. Următorul termen este 30 septembrie 2021.
2. Partea de evaziune fiscală a firmei Hexi Pharma a fost anchetată de către DNA. Articolul de față se referă la acest dosar, numit generic de presă Hexi Pharma 2.
În 2018, an în care DNA a încheiat rechizitoriul, a fost trimisă în judecată și o persoană considerată complice, Attila Erdei, administrator al altei societăți comerciale.
Dosarul a fost întors de judecători la DNA pe 12 august 2021, după ce, în primul an de la înregistrare, a stat în cameră preliminară.
Ce constatase DNA în 2018
Acum 3 ani, DNA îi trimitea în judecată pe cei doi administratori de firme pentru evaziune fiscală în formă continuată.
Versiunea procurorilor era aceea că Panaitescu și Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, ar fi făcut contracte fictive prin off-shore-urile ultimului, toate din Cipru. ANAF se constituise parte civilă pentru a recupera peste 9 milioane de lei.
Conform investigației Gazetei Sporturilor din 2016, Miron Panaitescu fusese condamnat în 2003 pentru că a delapidat 100 de milioane de lei de pe bursă. În dosarul delapidărilor, el a fost liberat condiționat după 4 ani de închisoare și a mai fost închis pe 18 decembrie 2015 pentru un accident soldat cu o victimă.
Mai are un dosar la Cluj
Panaitescu mai este judecat într-un al doilea dosar de evaziune fiscală, de data aceasta la Curtea de Apel Cluj.
În primă instanță, el a fost condamnat la 4 ani și 3 luni de închisoare de către Tribunalul Sălaj, care constatase, totuși, că respectiva pedeapsă era concurentă unor alte condamnări anterioare, așa că Panaitescu avea de plătit doar sumele datorate către ANAF.
Curtea de Apel Cluj a amânat de două ori pronunțarea, iar noul termen stabilit de judecătorii ardeleni este 30 septembrie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro