La vot, proiectul a fost adoptat cu 224 de voturi pentru, 27 de voturi împotrivă și 13 abțineri. de plenul Camerei Deputaților și merge la Senat, for decizional.
PSD: Curtea de Conturi nu va mai avea posibilitatea de a se exprima asupra oportunității unei investiții locale
Potrivit actului normativ, care urmează să primească votul Senatului în calitate de Cameră decizională, se urmărește să se asigure corelarea unor prevederi din Legea 94/1992 cu standardele internaționale de audit, respectarea dispozițiilor privind tehnica normativă în elaborarea reglementărilor privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, clarificarea unor dispoziții pentru a înlătura incertitudinea juridică, precum și actualizarea unor termeni.
Una din modificările importante aduse de lege este cea care se referă la atribuțiile Curții de Conturi. Astfel, “Curtea de Conturi exercită funcţia de control asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public, prin forme ale auditului public externe, fără a se pronunţa asupra oportunităţii operaţiunilor”.
Prin urmare, Curtea de Conturi nu va mai avea posibilitatea de a se exprima asupra oportunității unei investiții locale, această prerogativă rămânând în atribuțiile autorităților locale, fapt benefic pentru buna desfășurare a activității primăriilor, în special, a transmis PSD printr-un comunicat.
USR: PSD controlează de astăzi în totalitate Curtea de Conturi, instituție care verifică cheltuirea banilor publici de către stat
Deputatul USR Claudiu Năsui a criticat dur proiectul, în uma ședinței comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților.
”Astăzi în comisia pentru buget-finanțe lupta este pentru apărarea Curții de Conturi. Curtea de Conturi este o instituție a statului care verifică cheltuirea banilor publici de către stat. Deși PSD are președinția acestei instituții, Curtea de Conturi este condusă de un plen. Plen în care președintele nu are decât un singur vot. Care e problema PSD? Faptul că plenul este mai greu de controlat decât președintele. Astfel încât, majoritatea PSD-ALDE a decis să modifice legea de funcționare a Curții de Conturi ca să ducă toate atribuțiile importante de la plen către președinte. Simplu, nu? De ce? Pentru că pot”, a scris Năsui, pe Facebook.
USR reclamă faptul că PSD controlează de astăzi în totalitate Curtea de Conturi, instituție care verifică cheltuirea banilor publici de către stat.
Majoritatea PSD-ALDE a decis să modifice legea de funcționare a Curții de Conturi ca să transfere toate atribuțiile importante de la plen către președinte. Miza este blocarea verificărilor Curții de Conturi și folosire politică a inspectorilor.
„PSD avea deja președinția acestei instituții, condusă de Mihai Busuioc, fost secretar general al guvernului, cunoscut ca apropiat al lui Liviu Dragnea, dar președintele nu avea decât un singur vot în plenul Curții de Conturi. Prin acest proiect, PSD ciuntește una dintre instituțiile fundamentale ale statului român și în mod neconstituțional. Constituția prevede independența Curții de Conturi, ori proiectul prevede că punctele de vedere ale ANAP, subordonată Guvernului, o să fie obligatorii pentru Curtea de Conturi”, a explicat deputatul USR Claudiu Năsui.
USR avertizează că după adoptarea acestui proiect, Curtea de Conturi nu va putea să mai investigheze achiziții publice și va fi obligată să ia de bune deciziile ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice), o instituție care este subordonată Guvernului. Mai grav, Curtea nu va putea să mai evalueze oportunitatea achizițiilor făcute de instituțiile publice, cum ar fi softuri complet inutile cumpărate pe milioane de euro. Portalul eRomania a costat nu mai puțin de 52 de milioane de euro și este complet inutil.
„Modificările au fost aduse în mod tipic PSD-ist. Nu au făcut un proiect de lege clar pentru asta. Nu. Asta ar fi bătut la ochi. Domnii de la PSD au luat un alt proiect de lege referitor la Curtea de conturi relativ benign și au adus o serie întreagă de amendamente. Este un mod de operare pe care l-am mai văzut deja. Se introduce un proiect de lege relativ inofensiv. După care în procesul parlamentar se introduc amendamente care de fapt schimbă fundamental proiectul. Așa zboară mai ușor sub radarul atenției publice”, a povestit deputatul USR Claudiu Năsui.
Citește și: EXCLUSIV. Iohannis s-a deplasat cu bicicleta la serviciu, de la reședința oficială la Cotroceni / FOTO&VIDEO
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!