Marți 17 martie 2020, a doua zi după declararea stării de urgență, Oficiul pentru Achiziții Centralizate din București a oferit firmei coreene UPC LTD Korea un contract pentru livrarea unui număr de 1.750.000 seturi “complet combinezon inclusiv cu glugă și protecție încălțăminte”.

Ca și în cazul contractului pentru măști supraevaluate câștigat de firma bucătăresei din Giurgiu, finanțată cu bani din Abu Dhabi, despre care Libertatea a scris într-un episod separat al investigației, autoritățile românești au folosit și la combinezoane argumentul extremei urgențe aduse de pandemia COVID-19.

La combinezoanele coreene, prețul unitar pe set a fost de 18,33 de dolari pe set, fără TVA. Pentru ușurința lecturii cifrelor care urmează, și care combină diverse monede, transformăm totul în euro. Astfel, valoarea totală a contractului pentru combinezoane a fost, cu TVA, de 31 de milioane de euro.

“Transportul va fi asigurat de către furnizor”

Două zile mai târziu, pe 19 martie, Departamentul pentru Situații de Urgență a încheiat cu firma coreeană contractul subsecvent cu numărul 115839.

“Transportul produselor de la sediul furnizorului la destinația finală va fi asigurat de către furnizor”, scrie în contract, cheltuielile transportului fiind stabilite la 1,95 de milioane de euro.

Când Curtea de Conturi a verificat executarea contractului a descoperit inadvertențe față de obligațiile părților. Și i-a adresat câteva întrebări direct lui Raed Arafat: “Au fost solicitate Ministerului Apărării Naționale de către dumneavoastră, în calitate de secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, zboruri cu aeronave atât de la Statul Major al Forțelor Aeriene din cadrul Ministerului Apărării Naționale, cât și aeronave NATO, pe rutele Frankfurt – București și Seul – București”.

Aceste avioane militare au costat un milion de euro, atât au comunicat instituțiile militare către Curtea de Conturi. Numai că, atunci când au verificat plățile făcute de IGSU, auditorii publici au descoperit că se plătiseră deja 1,45 de milioane de euro (70% din totalul de transport) către firma coreeană. 

Curtea de Conturi a sesizat că, împreună, cele două sume (cea achitată de IGSU și cea cheltuită de Armată și de NATO) ajung la 2,45 de milioane de euro, peste totalul de 1,95 de milioane admis în contract!

În plus, Curtea nu a văzut niciun calcul la IGSU privind cât au plătit Armata și NATO și cât ar urma să plătească DSU, așa că i-au adresat și această întrebare lui Raed Arafat.

Libertatea nu știe care au fost răspunsurile oferite de Raed Arafat Curții de Conturi, pentru că DSU și IGSU nu au răspuns solicitărilor ziarului referitoare la ambele contracte: cel de măști și cel de combinezoane.

Urmărește-ne pe Google News