Adrian Ionel, fostul director al companiei de stat Unifarm, care s-a ocupat de achiziţia materialelor sanitare pe perioada pandemiei, spune că acuzaţiile aduse de experţii Curţii de Conturi nu sunt adevărate.
Printre neregulile constatate se află achiziţia de ventilatoare la preţuri de opt ori mai mari decât ar fi trebuit şi vânzarea, către spitale, a măştilor sanitare cu un adaos comercial de 71%.
Libertatea a scris la începutul lunii iulie că DNA anchetează cum Unifarm a plătit avans de sute de milioane de lei pe contracte fără specificații tehnice și a adus produse chinezești nedorite de Beijing!
Adrian Ionel: ”Îmi reafirm deplina nevinovăţie”
”Încă din data de 17.07.2020 , prin intermediul Societatii de Avocati “Dragne si Asociatii” am transmis Curţii de Conturi a României, obiecţiunile mele faţă de Raportul de Control 10198/02.07.2020 , pe care le ataşez prezentei informari.
Astfel, consider că preluarea de către media a concluziilor Raportului contestat, fără a cunoaşte şi punctul meu de vedere, mă pune într-o vadită dificultate faţă de publicul în a cărui slujbă am fost.
Îmi reafirm deplina nevinovăţie şi sunt convins că se va demonstra că am făcut achiziţii cu bună credință, în condiţii extrem de dificile pentru România.
În acelaşi timp, îmi rezerv dreptul de a mă plânge, în faţa autoritaăţlor, împotriva persoanelor care au difuzat un material de control fără a avea dreptul, aducând atingere nevinovăției mele, prezumată de Constituția României, precum și dreptului la propria imagine”, a transmis Adrian Ionel, potrivit Mediafax.
Potrivit sursei citate, în document, avocaţii lui Adrian Ionel au spus că abaterile/deficiențele consemnate de raportul Curţii de Conturi nu există.
Credite bancare de 1,75 miliarde de lei
Potrivit raportului Curții de Conturi, Unifarm a luat credite de la banca de stat Eximbank în valoare de 1,75 miliarde de lei pentru a cumpăra echipamente sanitare în perioada pandemiei.
Pentru a face achiziţii, managementul companiei avea nevoie de aprobarea Consiliului de Administraţie, al Asociaţiei Generale a Acţionarilor şi a Ministerului Sănătăţii.
Deşi nu a avut această aprobare, conducerea Unifarm a făcut achiziţii fără acordul acţionarilor în valoare de aproape 1,5 miliarde de lei.
Managementul companiei a achiziţionat, în această perioadă, ventilatoare la preţuri de până la opt ori mai mari decât preţul pieţei şi a comercializat măşti de protecţie cu un adaos comercial mult mai mare, arată un raport al Curţii de Conturi.
Ventilatoare made în China, la prețuri între 7.000 și 10.000 de dolari/bucata
„Pentru ventilatoarele made în China (Beijing) s-au regăsit preţuri cuprinse între 7.000 şi 10.000 USD/bucată, comparativ cu preţul de 56.000 USD/bucată la care au fost achiziţionate de către CN UNIFARM SA. Preţurile de vânzare utilizate pentru această analiză comparativă sunt preţuri valabile la data controlului”, se arată în document.
În raport se mai arată că Unifarm a vândut măştile cumpărate în perioada pandemiei Ministerului Sănătăţii cu un adaos comercial de şase ori mai mari decât adaosul comercial practicat pentru ceilalţi clienţi.
„(…) S-a constatat faptul că CN UNIFARM SA a procedat la vânzarea măştilor în cauză către Ministerul Sănătăţii cu un adaos comercial superior, respectiv de 71%, comparativ cu adaosul comercial mediu de 12,90% practicat de către companie la comercializarea către alţi clienţi a produselor specifice combaterii pandemiei cu coronavirus în perioada 15.03-15.05.2020 şi cu adaosul de 9,17% practicat de CN UNIFARM SA la comercializarea produselor măşti FFP2 KN 95 către alţi beneficiari, ceea ce a condus la achiziţia unor produse la preţuri superioare şi la angajamente suplimentare în valoare de 2.875 mii lei”, mai arată raportul auditorilor Curţii de Conturi, potrivit Mediafax.
Adrian Ionel a fost acuzat în luna iunie de luare de mită, abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane. El se află sub control judiciar.