Opozantul Kremlinului a murit la 43 de ani, la câteva săptămâni după ce a băut un ceai verde otrăvit cu poloniu 210 la hotelul Millennium din Londra, atac pentru care Londra a dat vina pe Moscova.
O anchetă publică din Marea Britanie efectuată în 2016 a concluzionat că uciderea a fost „probabil aprobată” de președintele rus Vladimir Putin. Rusia a negat orice implicare în uciderea lui Litvinenko.
„Rusia a fost responsabilă pentru asasinarea lui Alexander Litvinenko în Regatul Unit”, se arată în decizia de marți a CEDO.
Totodată, Curtea a constatat că fostul bodyguard FSB Andrei Lugovoi și un alt rus, Dmitry Kovtun, au pus în practică asasinatul ca parte a unei operațiuni dirijate probabil de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, succesor al KGB-ului din perioada sovietică.
Curtea a stabilit, dincolo de orice dubiu rezonabil, că asasinarea a fost făcută de domnii Lugovoi și Kovtun. Operațiunea complexă, pregătită dinainte, ce a implicat procurarea rarei substanțe mortale, aranjamentele de călătorie pentru cei doi și încercările repetate și susținute de administrare a otrăvii indică faptul că domnul Litvinenko a fost ținta operațiunii.
Decizia CEDO:
Judecătorii de la CEDO au ajuns și la concluzia că statul rus este de vină în acest caz, în condițiile în care dacă cei doi ar fi fost implicați într-o acțiune neautorizată, Moscova ar fi avut informațiile care să dovedească această teorie.
„Cu toate acestea, guvernul rus nu a făcut nicio încercare serioasă de a furniza astfel de informații sau de a contracara concluziile autorităților britanice”, se arată în decizie.
Fost ofițer FSB, Litvinenko a fugit în Marea Britanie cu șase ani înainte de a fi otrăvit. Critic dur al lui Vladimir Putin, el a făcut dezvăluiri despre activitățile FSB.
Foto: EPA