Adrian Coman, Clai Hamilton și Asociația ACCEPT au fost audiați de Marea Cameră a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru stabilirea definiției termenului „soți” în legislația europeană privind libera circulație pe teritoriul UE.

„În fața Curții am susținut faptul că libertatea de circulație trebuie să fie un drept aplicat în realitate pentru toți cetățenii, și nu unul imaginar când vine vorba de persoanele gay. Asta înseamnă ca o familie căsătorită, formată dintr-un cuplu de același sex, să poată beneficia de prevederile Directivei 38/2004 privind libera circulație și în România. Ca să se poată întâmpla asta, autoritățile române trebuie să recunoască faptul că odată ce doi soți de același sex și-au încheiat legal căsătoria într-un alt stat membru și că  au drepturi egale cu cele ale soților de sex opus privind șederea în România,” a declarat Iustina Ionescu, avocata de drepturile omului care reprezintă familia Coman-Hamilton și Asociația ACCEPT, potrivit unui comunicat de presă.

Reprezentanții Comisiei Europene, care au participat la audiere au subliniat faptul că, în scopul aplicării Directivei privind libera circulație, trebuie recunoscute căsătoriile încheiate oriunde în lume, inclusiv între parteneri de același sex.

Comisia Europeană a arătat că există o evoluție clară în UE privind recunoașterea și protecția cuplurilor gay, având în vedere că 22 din 28 de state membre oferă fie căsătorie, fie parteneriat civil, ca formă de reglementare juridică. Argumente similare a depus în scris în scris și Olanda.

De asemenea, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a susținut faptul că persoanele de același sex căsătorite pe teritoriul UE și aflate într-o situație similară cu cea a lui Adrian și Clai trebuie să aibă posibilitatea de a își stabili reședința ca cetățeni UE în România, pentru a respecta principiul egalității și demnitatea umană.

La audieri, reprezentanții statului român au fost susținuți de Polonia, Ungaria și Letonia. „Ne întristează gândul că există state europene care simt nevoia să intervină împotriva noastră, doi oameni simpli, ca să țină la distanță toate familiile gay care și-au consfințit relația peste graniță. Avem încredere în înțelepciunea judecătorilor europeni și capacitatea lor de a lua o decizie în favoarea noastră, care să corecteze nedreptățile din România. În Uniunea Europeană trăiesc aproape 4 milioane de români, și o parte dintre ei sunt gay. Cazul meu nu e unul izolat,” a declarat Adrian Coman.

Decizia CJUE va fi dată în următoarele luni și va fi folosită de judecătorii Curții Constituționale pentru a lua o decizie în acest caz. De asemenea, decizia va fi folosită și în celelalte cinci state membre UE, care nu oferă la acest moment protecție juridică cuplurilor gay: Polonia, Slovacia, Bulgaria, Lituania și Letonia.

Adrian Coman şi americanul Robert Claibourn Hamilton s-au căsătorit la Bruxelles în anul 2010, dar căsătoria lor nu este recunoscută în România. Cei doi au contestat la Curtea Constituţională prevederea din Codul Civil care împiedică recunoaşterea căsătoriilor persoanelor de acelaşi sex încheiate în străinătate. După mai multe termene, CCR a decis să solicite un punct de vedere al Curţii Europene de Justiţie.


Citește și: Ce avere are Liviu Dragnea. DNA a pus sechestru pe bunurile liderului PSD


La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News