Decizia este importantă deoarece bancherii se așteaptă ca instanțele poloneze să fie luate cu asalt de către debitori care să ceară plata creditelor în franci la cursul inițial.

Impact și în România

Impactul este important deoarece reverberații ale acestei decizii vor avea loc și în România, unde mai multe bănci au acordat credite în franci elvețieni și s-au trezit ulterior cu multe procese.

Curtea Europeană a ajuns să judece acest caz după ce o familie din Polonia a dat în judecată Raiffeisen Bank Polonia.

Aceștia au avut un contract în zloți polonezi, dar indexat în franci.

Mai exact, creditul era în franci, dar ei au primit zloți.

Soldul contractului a fost fixat la nivelul în franci elveţieni de la momentul acordării, la un nivel al cursului „care nu este mai mic decât cursul de cumpărare” al francului.

De asemenea, ratele urmau să fie trase de bancă din contul bancar în zloţi, „pe baza cursului de vânzare al valutei” publicat de bancă.

Ce bănci au acordate credite în franci în România

În România, mai multe bănci au acordat credite în franci elvețieni, iar unele le-au externalizat ulterior către firme de recuperare din alte țări.

Este vorba de Raiffeisen Bank, Volksbank (preluată între timp de Banca Transilvania), Bancpost (preluată tot de Banca Transilvania), OTB Bank, Piraeus (actuala First Bank).

Unele dintre acestea au făcut oferte de conversie clienților, însă altele au în continuare procese.

Problema creditelor în franci vine în contextul în care creditele în această valută au fost acordate în perioada 2006-2008, când francul avea un curs de 1,8-2 lei. După criza economică din perioada 2009-2011, francul a ajuns însă la peste 4 lei, dubându-și cursul.

Impreviziunea românească

Mai multe inițiative legislative au apărut în ultimii ani pentru reducerea poverii celor cu credite în franci, inițiate în special de senatorul Daniel Zamfir. Acestea au fost găsite însă neconstituționale.

Într-o decizie a Curții Constituționala la legea dării în plată a fost introdus principiul impreviziunii.

Mai exact, un debitor își poate stinge datoria la bancă dacă predă bunul cumpărat cu creditul (locuința), dar numai o instanță poate valida acest lucru și numai dacă se constată impreviziunea.

Mai exact, dacă condițiile actuale sunt cu mult diferite de cele de la momentul acordării creditului.

Urmărește-ne pe Google News