Într-o declarație transmisă marți, instituția a precizat că în primele două zile ale săptămânii viitoare sunt programate audieri publice cu privire la „cazul Ucraina versus Federația Rusă, privind acuzațiile de genocid, conform Convenției pentru prevenirea și pedepsirea acestor crime”.

Audierile vor avea loc la Palatul Păcii din Haga, sediul Curții, și vor fi dedicate cererii Ucrainei de indicare a măsurilor provizorii

În cererea sa de a fi inițiate proceduri împotriva Rusiei, Ucraina a spus că Rusia a „pretins în mod fals că au avut loc acte de genocid” în regiunile separatiste Lugansk și Donețk, adăugând că Rusia a declarat și implementat ulterior o „operațiune militară specială” împotriva Ucrainei, potrivit un comunicat de presă anterior al CIJ. 

Ucraina a negat acuzațiile de genocid formulate de ruși și a acuzat, la rândul său, Rusia că „plănuiește acte de genocid” în țară, reiese din comunicatului de presă al CIJ.

Într-o declarație separată de marți, CIJ a anunțat că președintele Curții Internaționale de Justiție, judecătorul Joan E. Donoghue, a trimis „o comunicare urgentă” ministrului afacerilor externe al Federației Ruse.

Având în vedere pandemia de COVID-19, audierile de săptămâna viitoare vor avea loc într-un format hibrid. Acesta a spus că unii membri ai Curții vor participa la procedurile orale în persoană în Sala Mare a Justiției, în timp ce alții vor participa de la distanță, prin video.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News