UPDATE ora 12.00: Rusia nu s-a prezentat la audierile de la Curtea Internațională de Justiție
Rusia a boicotat audierile de luni de la Curtea Internațională de Justiție, cea mai înaltă instanță a Organizației Națiunilor Unite, în care Ucraina urmează să argumenteze că Moscova a invocat în mod fals legea genocidului pentru a-și justifica invazia, informează Reuters și The Associated Press.
Audierile de la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) au început la ora 09:00 GMT, fără ca Rusia să fie reprezentată legal. Astfel, locurile Rusiei din Marea Sală de Justiție din sediul Palatului Păcii au rămas goale. Curtea a precizat că regretă decizia Rusiei de a nu se prezenta.
Un reprezentant al Kievului a cerut instanței să emită un ordin de urgență pentru ca Moscova să oprească invazia devastatoare din Ucraina.
Reprezentantul ucrainean Anton Korynevych le-a spus judecătorilor de la Curtea Internațională de Justiție: „Rusia trebuie oprită și instanța joacă un rol important în oprirea acesteia”.
Audierile în privința războiului au început și vor dura două zile la sediul Curții de la Haga. Azi este programată Ucraina să-și prezinte argumentele, iar Rusia poate răspunde mâine.
Președintele rus, Vladimir Putin, a spus că ceea ce Moscova numește „acțiunea militară specială” a Rusiei este necesară „pentru a proteja oamenii care au fost supuși hărțuirii și genocidului”, adică pe cei a căror primă sau singură limbă este rusa, în estul Ucrainei, în momentul declanșării invaziei.
În procesul deschis, Ucraina susține că acuzația de genocid este neadevărată și, în orice caz, nu oferă o justificare legală pentru invazie.
Dosarul pe care l-a depus la „Curtea Mondială”, cunoscută oficial drept Curtea Internațională de Justiție (CIJ), se concentrează pe interpretarea unui tratat din 1948 privind prevenirea genocidului, semnat de ambele țări. Tratatul numește CIJ drept for responsabil pentru soluționarea disputelor dintre semnatari.
Săptămâna trecută, consiliul executiv al Asociației Internaționale a Cercetătorilor în Genocid a emis o declarație în care preciza că Putin „însușește și folosește greșit termenul genocid”.
„Nu există absolut nicio dovadă că există genocid în Ucraina”, a declarat pentru Reuters președintele asociației, Melanie O’Brien.
CIJ poate dispune „măsuri provizorii” în regim de urgență în câteva zile sau săptămâni pentru a preveni agravarea unei situații înainte de a analiza fondul unui caz sau dacă are competență asupra judecării ei.
Ucraina a cerut măsuri provizorii de la instanță în 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia, iar CIJ a ordonat ambelor părți să nu agraveze disputa.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia