Procesul a fost deschis de Africa de Sud, care acuză Israelul de comiterea unui genocid împotriva palestinienilor din Gaza și că nu reușește să prevină și să pedepsească genocidul, încălcând obligațiile care îi revin în temeiul Convenției privind genocidului. Israelul a respins acuzațiile, numindu-le „false” și „foarte denaturate”.

Africa de Sud a cerut instanței, care este principalul corp legal al Organizației Națiunilor Unite, să aplice „măsuri provizorii” pentru a proteja drepturile palestinienilor din Gaza „de pierderi iminente și ireparabile”.

Măsurile ar funcționa ca un fel de ordin de restricție pentru a opri escaladarea disputei, în timp ce procesul complet este judecat de instanță și ce ar putea dura ani.

Deși hotărârile instanței sunt definitive și obligatorii, în practică nu există nicio modalitate de a le pune în aplicare.

Care sunt principalele solicitări ale Africii de Sud

Vusi Madonsela, ambasadorul Africii de Sud la Haga, a încheiat prima zi a audierii detaliind cererile țării privind măsurile provizorii, pe care le-a catalogat „ca o problemă de extremă urgență”.

Printre măsurile provizorii solicitate se numără:

  • Israelul își suspendă operațiunile militare în Gaza
  • Israelul se asigură că armata și orice grupuri asociate opresc orice operațiune militară
  • Israelul nu mai ucide poporul palestinian
  • Israelul încetează să strămute palestinienii din casele lor și să se asigure că au acces la hrană, apă, asistență medicală și infrastructură de bază
  • Israelul să ia „toate acțiunile rezonabile ce stau în puterea sa pentru a preveni genocidul”.

Ce acuzații aduce Africa de Sud

În dosarul de 84 de pagini depus la CIJ, Africa de Sud a citat dovezi care, în opinia sa, arată că Israelul comite un genocid prin uciderea palestinienilor din Gaza, provocând vătămări psihice și corporale grave, evacuări forțate, foamete generalizată și prin crearea unor condiții „calculate pentru a duce la distrugerea lor fizică”.

Avocata Adila Hassim a afirmat că palestinienii din Gaza „au fost uciși dacă nu au reușit să se evacueze, în locurile în care au fugit sau chiar în timp ce încercau să fugă pe rutele declarate sigure de Israel”.

Ea a adăugat că niciun loc nu mai este sigur în Fâșia Gaza și că distrugerile din enclavă sunt „dincolo de orice justificare legală acceptabilă, ca să nu mai vorbim de cea umană”.

Hassim a citat, de asemenea, videoclipuri și imagini care, potrivit ei, arată soldații israelieni „detonând cu bucurie blocuri întregi de apartamente și piețe, ridicând steagul israelian peste dărâmături, căutând să restabilească așezări israeliene pe dărâmăturile caselor palestiniene și stingând astfel însăși baza vieții palestiniene din Gaza”.

Un alt avocat al Africii de Sud, Tembeka Ngcukaitobi, a afirmat în fața instanței că „liderii politici ai Israelului, comandanții militari și persoanele care dețin funcții oficiale și-au declarat în mod sistematic și în termeni expliciți intenția genocidară”. Iar declarațiile lor „sunt apoi repetate de soldații de pe teren în Gaza, în timp ce se angajează în distrugerea palestinienilor și a infrastructurii”.

„Intenția genocidară specială a Israelului își are rădăcinile în convingerea că, de fapt, inamicul nu este doar aripa militară a Hamas, sau chiar Hamas în general, ci este încorporat în structura vieții palestiniene din Gaza”, a spus avocatul.

El a citat, printre altele, declarații ale ministrului israelian al apărării. „La 9 octombrie, ministrul apărării Yoav Gallant a prezentat armatei o actualizare a situației în care a spus că, întrucât Israelul impune un asediu complet asupra Gazei, nu va exista electricitate, alimente, apă, combustibil. Totul ar fi închis. Pentru că Israelul se luptă cu «animale umane»”, a declarat Ngcukaitobi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News