Această decizie a fost luată de instanță din cauza rolului lui Donald Trump în evenimentele din 6 ianuarie 2021, când susținătorii săi au intrat în Capitoliu în încercarea de a contesta rezultatele alegerile prezidențiale, în urma cărora Joe Biden a devenit președintele SUA. 

Luată cu 4 voturi pentru și 3 împotrivă, decizia va fi suspendată până la 4 ianuarie, în aşteptarea apelului lui Trump la Curtea Supremă a SUA, care ar putea soluţiona problema pentru întreaga naţiune.

„Preşedintele Trump nu a incitat pur şi simplu la insurecţie. Dovezile au stabilit că preşedintele Trump s-a implicat în insurecţie”, a scris majoritatea în opinia nesemnată.

Steven Cheung, purtătorul de cuvânt al lui Donald Trump, a denunţat marţi decizia „nedemocratică” a instanţei din Colorado, relatează AFP și Agerpres.

„Curtea Supremă din Colorado a emis o decizie complet eronată în această seară şi vom merge rapid la Curtea Supremă a Statelor Unite şi vom solicita suspendarea acestei decizii profund nedemocratice”, a spus Steven Cheung într-un comunicat. 

De asemenea, instanţa a respins pretenţiile lui Trump privind libertatea de exprimare, precizând: „Discursul preşedintelui Trump din 6 ianuarie nu a fost protejat de Primul Amendament”, informează News.ro.

Ratificat după Războiul Civil, cel de-al 14-lea Amendament spune că oficialilor care depun un jurământ de susţinere a Constituţiei le este interzis să mai ocupe funcţii viitoare dacă „s-au implicat în insurecţie”, însă formularea amendamentului este vagă, nu menţionează în mod explicit preşedinţia şi a fost aplicat doar de două ori din 1919.

Toţi cei şapte judecători de la Curtea Supremă din Colorado au fost numiţi de guvernatori democraţi. Şase dintre cei şapte au câştigat ulterior alegeri de menţinere în funcţie la nivel de stat. Cel de-al şaptelea a fost numit în 2021 şi nu s-a confruntat încă cu alegătorii.

FOTO: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News