Inventia unui inginer roman i-a cucerit pe americani. In asteptarea cutremurului cel mare, Mircea Manolescu si-a pus cunostintele la incercare si a reusit sa creeze o cusca antiseismica in interiorul careia se poate supravietui, spune el, unui cutremur devastator de 8 grade pe scara Richter. Inventia seamana cu o cutie imensa, poate adaposti un adult si un copil, costa in jur de 3.000 de dolari si garanteaza securitatea ”locatarilor” chiar si in cazul prabusirii unei cladiri cu 100 de etaje peste ea.

Paradoxal, inventia are mai mult succes in America decat in Romania. Considerata inovatia anului 2006 in Statele Unite ale Americii, cusca antiseismica pare ca s-a pliat destul de repede pe grija proverbiala a americanilor pentru viata lor si a familiilor lor. Desi in Romania inventia minune nu se fabrica decat in cantitati mici sau foarte mici, peste ocean s-a pus la bataie un intreg plan pentru realizarea unei fabrici, scopul declarat fiind acela ca de la 1 ianuarie 2007 sa fie demarata productia de masa.

Ideea unei asemenea minunatii i-a venit inginerului Mircea Manolescu in urma cu mai bine de 6 ani. “Eram la un client, pe bulevardul Magheru, in blocul unde este cinematograful Patria, si cand a trecut o masina pe strada a inceput sa se miste tot blocul. M-am gandit atunci ca dac-ar fi fost un cutremur mai serios, in mod sigur n-as fi supravietuit. Mi-am pus problema in felul urmator: ce-ar trebui sa fac pentru ca eu si familia mea sa nu avem de suferit intr-o astfel de situatie. Si, o data ce-am avut ideea, m-am apucat de treaba cu Mircea Chitescu, si el tot inginer de meserie”.

De atunci si pana astazi Mircea Manolescu a realizat mai multe prototipuri. Dupa spusele sale, primul model era prea greu, al doilea era prea mare, al treilea nu era suficient de rezistent, insa al patrulea model de cusca este cel care se pare ca se apropie cel mai mult de ideea originala. “Cererea pentru brevet am depus-o in 2003 si de-atunci am tot imbunatatit modelul, am ajuns acum la a patra versiune. Vorbim despre un paralelipiped, cu structura de otel, care sa reziste la greutatea unor plafoane sau plansee, cu imbracaminte din fibra de sticla, care sa faca fata cioburilor si altor fragmente de diverse materiale, si de un buretel pe interior, care sa impiedice ranirea persoanei aflate inauntru. În mod normal, modulul nostru poate gazdui un adult si un copil si nu cantareste mai mult de 80 kg. Realizarea sa a tinut cont de regula cu cat e mai mic, cu atat e mai rezistent”, povesteste inginerul Mircea Manolescu.

Produsul a trecut cu succes primele teste, cand s-a prabusit peste el un planseu cu incarcatura de 20 de tone. ”Fara falsa modestie, trebuie spus ca aceasta inventie este cea mai solida si cea mai sigura din categoria sa. Calculele mele indica faptul ca ar putea rezista fara nici un fel de probleme surparii unui bloc de 100 de etaje. Si asta mai ales din pricina modului in care a fost gandita”.

Mircea Manolescu (foto) si-a imbogatit palmaresul cu inca o Medalie de Aur, decernata cu ocazia Expozitiei Internationale de Inventica INPEX, ce a avut loc in perioada 7-10 iunie 2006, in Statele Unite ale Americii, la Pittsburgh.  Cu ocazia aceleiasi expozitii a avut loc si lansarea oficiala pe piata americana a produsului, in compania partenerului american si a firmei producatoare.

Costa intre 1.900 si 3.000 de euro

De-a lungul timpului s-au facut tot felul de teste pentru a i se verifica rezistenta si utilitatea. S-au facut studii pe modele matematice, l-au testat cu prese in laborator, dupa care, in ultima faza si dupa o serie de imbunatatiri, au fost plasate doua module, cu manechine in ele, intr-o cladire care a fost demolata prin implozie. “În afara unor mici zgarieturi, nu s-a intamplat nimic cu modulele si manechinele au ramas intacte. Concret, modulul antiseismic rezista la nu mai putin de 120 de tone”. Cabina antiseismica poate sa incapa cu usurinta in orice apartament, birou sau hala, avand dimensiuni variabile. Pentru a se evita disconfortul estetic, inventia poate fi inglobata in piese de mobilier asemanatoare dulapurilor sau fisetelor. Cabina este dotata cu minimumul necesar supravietuirii, avand rezerve de apa, hrana, medicamente, un echipament de descarcerare, rezerve de oxigen, un sistem de ventilatie si tuburi ce pot fi inchise ermetic, pentru necesitatile fiziologice. Pretul minim al cabinei este de 1.900 de euro, putand creste pana la 3.000, in functie de dotari.

 
 

Urmărește-ne pe Google News