Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) explică de ce se pot bloca rețelele de telefonie în urma unui cutremur. Și ce putem să facem, fiecare dintre noi, pentru a evita blocajul. Mai ales că acesta poate avea consecințe realmente periculoase:
- dă numai acele telefoane care sunt neapărat necesare;
- scurtează, pe cât posibil, conversațiile pe care le porți prin intermediul telefonului;
- trimite mesaje text cât mai scurte (SMS-uri);
- folosește internetul de pe telefonul mobil, Wi-Fi sau date mobile pentru poșta electronică (mesaje instant pe platforme online precum WhatsApp, Facebook, Twitter etc. sau mesaje e-mail);
- dacă familia sau prietenii sunt în afara zonei afectate, roagă pe unul dintre ei să le transmită celorlalți informații despre situația ta. Și pe tine să te pună la curent cu situația lor. În felul acesta vei da un singur telefon, nu mai multe.
După cutremur nu sta la taclale le telefon
În situații excepționale (așa cum sunt cutremurele, incendiile, inundațiile ect.) trebuie acordată prioritate apelurilor cu adevărat urgente. Așa cum este, de exemplu, apelul la serviciul 112.
Apelurile efectuate doar pentru a face schimb de impresii cu familia, cu prietenii sau colegii, despre ce s-a întâmplat sau despre orice altceva ce nu reprezintă o urgență contribuie la supraîncărcarea rețelelor de telefonie și, în cazuri extreme, la blocarea acestora.
Imaginează-ți cum ar fi să ai nevoie disperată să suni la 112 și să nu poți contacta acest serviciu de urgență! Și asta pentru că vreo câteva (zeci de) mii de români s-au repezit la telefoanele mobile. Și le țin ocupate mult și ”bine” doar ca să comenteze evenimentul!
De ce cutremurele puternice par a se produce mereu noaptea
Directorul științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, a explicat de ce cutremurele puternice par a se produce mereu noaptea.
„Poate să fie şi pur întâmplător. Există o anumită fluctuaţie, de multe ori apar mai multe primăvara, toama, iarna, mai puţin vara. N-ar fi exclus să fie o altă influenţă, dar principalul motor si principala cauza a cutremurelor rămâne tot tectonica. Toate fenomenele secundare, astronomice, meteorologice, variatii de tot genul nu sunt cele care determină producerea cutremurelor mari”, a explicat Radulian la România TV.
Citește și: Ce trebuie să faci în caz de cutremur. Sfaturile care îți pot salva viața