UPDATE ora 09.45: Bilanțul victimelor în urma seriei de cutremure din Afganistan a urcat la 2.053 de morți și 9.240 de răniți, a declarat Mullahul Janan Sayeeq, purtătorul de cuvânt al Ministerului taliban al Dezastrelor, pentru Reuters.

De asemenea, peste 1.329 de case au fost distruse, iar mulți oameni au petrecut noaptea pe străzi.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

UPDATE 8 octombrie, ora 08.10: Cutremurul de 6,3 grade, urmat de patru replici majore, din Afganistan, a ucis cel puțin 500 de persoane, conform unui bilanț anunțat duminică de purtătorul de cuvânt al Semilunii Roșii, Erfanullah Sharafzoi, citat de Reuters.

Peste 200 de morți au fost aduși în diferite spitale, a declarat un oficial al departamentului de sănătate din Herat, doctorul Danish.

„Majoritatea dintre ei sunt femei și copii, în timp ce 510 sunt răniți. Aceste cifre s-ar putea schimba”, a declarat oficialul.

Trupurile au fost „duse în mai multe locuri – baze militare, spitale”, de aceea „nu putem confirma sau respinge bilanțul înaintat de Semiluna Roșie”, a mai spus medicul Danish.

UPDATE ora 20:37: Cel puțin 320 de persoane au fost ucise în urma unei serii de cutremure puternice care au lovit vestul Afganistanului, a anunțat ONU, potrivit The Guardian.

Epicentrul cutremurului inițial cu magnitudinea 6,3 a fost la 40 km nord-vest de cel mai mare oraș din regiune, Herat. Acesta a fost urmat de o replică cu magnitudinea de 5,5, a raportat United States Geological Survey (USGS).

Conexiunile telefonice au fost întrerupte, ceea ce a cauzat dificultăți în obținerea de detalii precise din zonele afectate. Videoclipurile de pe rețelele de socializare arătau sute de persoane în stradă, în fața caselor și birourilor lor din orașul Herat.

***

Știrea inițială:

O serie de cutremure, cel mai mare cu o magnitudine de 6,3 grade au zguduit provincia Herat, din vestul Afganistanului, lăsând în urmă cel puțin 14 morți și zeci de răniți, potrivit Agerpres.

„Sunt cifre care au fost comunicate până acum spitalului central, însă acesta nu este bilanţul definitiv”, a declarat pentru AFP directorul departamentului de sănătate publică din provincia Herat, Mohammad Taleb Shahid.

„Am fost informaţi că există oameni sub dărâmături”, a adăugat el.

Institutul de Geofizică din Statele Unite (USGS) a înregistrat sâmbătă, în vestul Afganistanului, cinci cutremure consecutive cu magnitudini cuprinse între 4,7 şi 6,3, a transmis agenţia EFE.

Primul seism, cel mai puternic, a avut loc la ora locală 12:11 (+5:30 GMT), la o adâncime de 14 kilometri şi la 33 de kilometri de oraşul Zindah Jan, situat în provincia Herat, potrivit USGS.

Au urmat patru replici consecutive, de 5,5, 4,7, 6,3, respectiv 5,9 grade, într-o perioadă de o oră, conform datelor USGS.

Al patrulea cutremur, de asemenea cu magnitudinea 6,3, a fost înregistrat la aproximativ zece kilometri adâncime şi la circa 29 de kilometri de Zindah Jan.

Aceste cutremure s-au produs în aceeaşi săptămână în care Afganistanul, Nepalul şi India au înregistrat cinci cutremure consecutive, cu magnitudini cuprinse între 2,5 şi 6,2. Cel care a zguduit Afganistanul a fost de 4,7, înregistrat marţi la o adâncime de 10 kilometri, în oraşul Fayzabad, în vestul Afganistanului, potrivit Centrului Naţional de Seismologie (NCS) din India.

Afganistanul se numără printre ţările cele mai predispuse la dezastre naturale şi are o populaţie foarte vulnerabilă, în mare parte săracă, şi o infrastructură insuficientă pentru a face faţă inundaţiilor sau cutremurelor.

La sfârşitul lunii iunie a anului trecut, un seism similar, cu magnitudinea 5,9, care a lovit provinciile estice Paktika şi Khost, la graniţa cu Pakistanul, a provocat moartea a peste o mie de persoane şi rănirea altor aproximativ 1.500, pe lângă distrugerea a sute de case.

Ce este un ciclon și cum se formează – tipuri de cicloni

Urmărește-ne pe Google News