Cel mai recent cutrremur a avut magnitudinea de 2,7 și s-a produs la o adâncime de trei kilometri. Este cel mai recent seism care a avut loc în zonă în urma testului nuclear din 3 septembrie. De altfel, specialiștii consideră că aceste seisme și alunecările de teren au avut drept cauză explozia puternică din 3 septembrie, care a destabilizat regiunea. Unii experți afirmă chiar că poligonul nu ar mai putea fi folosit.

„Explozia din 3 septembrie a avut o asemenea putere încât există posibilitatea ca tunelurile existente sub poligon să se fi prăbuşit. Cred că regiunea Punggyr – ri este saturată. Dacă va mai avea loc un nou test regiune, ar putea risca o poluare radioactivă”, a declarat Kim So-gu, cercetător la Institutul Sesimologic Coreean.

Potrivit 38 North, un grup care monitorizează situația din Coreea de Nord, numeroase alunecări de teren au avut loc în urma testului nuclear, după cum arată imaginile din satelit.

„Motivul pentru care Punggey – ri a devenit poligonul de teste nucleare al Coreei de Nord este tocmai acela că zona era considerată stabilă şi că rareori au existat cutremure acolo”, a declarat Hong Tae-kyung, un profesor de la universitatea din Seul. „Recentele seisme sugerează că testul ar fi putut să destabilizeze zona”, a continuat acesta.

Cel de-al șaselea test nuclear efectuat de Coreea de Nord a fost atât de puternic încât a provocat un seism cu magnitudinea de 6,3, car a fost resimțit chiar și la o distanță de 200 de km.


Citește și: REPORTAJ VIDEO/ Dezbrăcați de război, îmbrăcați de români. Cum sunt ajutați copiii refugiați din țara noastră


 
 

Urmărește-ne pe Google News