UPDATE marți, 23 mai, ora 8.00: Alte patru replici au fost înregistrate la Arad, în timpul nopții de luni spre marți. Potrivit datelor publicate pe site-ul INFP, cutremurele din Arad, cu magnitudine de 2, 2,4, 2 şi 2,7, au avut loc de luni de la ora 23.26 până marţi, la 5.12. Toate au fost înregistrate la adâncimi sub 10 kilometri.
UPDATE luni, 22 mai, ora 23.00: O replică a avut loc la ora 22.55. Este vorba despre un cutremur de 4,3, produs în Crișana, Arad, la adâncimea de 10 km, a informat INFP.
UPDATE luni, 22 mai, ora 21.50: Magnitudinea cutremurului a fost revizuită, de la 4,6 inițial, la 4,9, anunță INFP. Totodată, adâncimea la care s-a produs seismul a fost și ea corectată – este vorba de 2 kilometri, față de 15 km, anunțați inițial, și 13 km, cum fusese modificat ulterior.
UPDATE luni, 22 mai, ora 21.35: Datele actualizate de către INFP arată că seismul de la ora 20.46 s-a produs la o adâncime de 13 kilometri și aproape de orașele Arad (22 kilometri SE), Timișoara (47 kilometri NE), Bekescsaba (74 kilometri SE) și Reșița (92 kilometri N).
UPDATE luni, 22 mai, ora 21.15: Directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat pentru Libertatea că, fiind vorba despre un cutremur de suprafață, este posibil să urmeze replici.
„Trebuie să vedem care este evoluția după acest cutremur. Este posibil să fie replici, pentru că la cutremurele de suprafață se produc replici, însă nu avem de unde să știm cum se va comporta zona după acest cutremur. Lumea însă nu trebuie să se panicheze”, a spus șeful INFP pentru Libertatea.
El a precizat că zona seismică Banat este una cunoscută de seismologi. „Nu este o zonă atipică. Acolo s-au produs cutremure și peste 5, adică este o zonă studiată, o zonă cunoscută. Nu este ceva neobișnuit”, a mai punctat specialistul INFP.
UPDATE luni, 22 mai, ora 21.10: IGSU a anunțat că până la acest moment nu au fost primite apeluri la numărul de urgență 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime.
„Echipaje operative din județele unde seismul a fost resimțit vor fi trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere”, a mai transmis IGSU.
***
Știrea inițială: Un cutremur cu magnitudinea 4,6 s-a produs în judeţul Arad, la o adâncime de 15 kilometri.
„În ziua de 22.05.2023, 20:46,43, s-a produs în Banat, Arad, un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.6, la adâncimea de 15 km”, se arată pe site-ul INFP.
„M-a zgâlțâit puțin. A fost măricel, l-am simțit stând în pat”, a susținut un timișorean pentru Libertatea.
Cel mai puternic cutremur din România în 2023 a avut loc în Gorj, pe 14 februarie, și a avut magnitudinea de 5,7 grade. Cu o zi înainte, aceeași zonă a fost zguduită de un alt seism, de 5,2 grade pe scara Richter.
Pe 15 februarie, reprezentanții INFP au declarat că nu există vreo posibilitate științifică de a face o predicție privind apariția unui seism și că „suntem la cheremul naturii”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro