UPDATE ora 20.00: INFP a revizuit datele. Potrivit informațiilor actualizate, cutremurul a avut o magnitudine de 4,3, în creștere față de 4,1 pe Richter, cât s-a comunicat inițial. De asemenea, adâncimea seismului a fost revizuită în scădere, de la 8,7 km, la 6,8 km.
UPDATE ora 19.50: Directorul INFP, Constantin Ionescu, a afirmat pentru Libertatea că nu există nicio explicație pentru seismele care s-au produs în ultimele 24 de ore în vestul României.
„Noi nu putem să știm ce urmează, nu suntem paznicii cutremurelor. Pământul se mișcă tot timpul. Nu există o regulă în privința cutremurelor, nu putem anticipa că un seism va fi mai mare sau mai mic decât cel precedent, mai ales că am avut recent experiența cutremurelor din Oltenia, deci este greu de prevăzut ce se va întâmpla. Nu avem cum să prezicem un cutremur, important este ca lumea să nu se panicheze”, a spus șeful INFP.
El a precizat că după cutremurul de aseară au fost 14 replici, cu intensitate redusă. „Am văzut că magnitudinea scade după cutremurul de aseară”, a adăugat Constantin Ionescu.
Știrea inițială: Un cutremur cu magnitudinea 4.1 s-a produs în judeţul Arad.
„În ziua de 23.05.2023, 19:15:29, s-a produs în Banat, Arad, un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.1, la adâncimea de 15 km”, a transmis INFP. Ulterior, adâncimea a fost revizuită în scădere, la 8,7 kilometri.
Acesta este al treilea seism de peste 4 grade produs în vestul României, după cele două de luni seară. „La cutremurele de suprafață se produc replici”, a avertizat directorul INFP, Constantin Ionescu, pentru Libertatea.
Cel mai puternic cutremur din România în 2023 a avut loc în Gorj, pe 14 februarie, și a avut magnitudinea de 5,7 grade. Cu o zi înainte, aceeași zonă a fost zguduită de un alt seism, de 5,2 grade pe scara Richter.
Pe 15 februarie, reprezentanții INFP au declarat că nu există vreo posibilitate științifică de a face o predicție privind apariția unui seism și că „suntem la cheremul naturii”.