UPDATE ora 21.18: Magnitudinea a fost revizuită în scădere, de la 5,3 pe Richter, la 5,2. Totodată, și adâncimea a fost revizuită în scădere, de la 6,4 km la 5,6 km. Intensitatea a fost de 7, anunță INFP.
ISU Arad a transmis că, din datele existente în prezent, 9 apeluri au fost la numărul de urgență 112, prin care lumea a anunțat desprinderea elementelor de construcție de pe imobile, adică bucăți de fațadă sau coșuri de fum.
Din primele informații, nu s-au înregistrat victime în Arad.
UPDATE ora 21.12: Până acum, la nivelul întregii țări, au fost primite 6 apeluri la numărul de urgență 112, mai precis 4 în județul Arad, 1 în judetul Sălaj și 1 în județul Maramureș. Oamenii au semnalat „desprinderea unor elemente de construcție de pe imobile ori deplasarea mobilierului în locuință”, a anunțat IGSU. Numărul apelurilor este așteptat să crească.
În alte județe unde a fost resimțit cutremurul, Timiș, Bihor, Hunedoara și Caraș-Severin, nu s-au primit sesizări până la acest moment.
UPDATE ora 21.04: O primă replică s-a produs în Crișana, Arad. Este vorba despre un cutremur slab, cu magnitudinea de 3,2 pe Richter, la adâncimea de 5,5 km. Intensitatea a fost de 3.
UPDATE ora 20.50: Magnitudinea cutremurului a fost revizuită în urcare, de la 5,2 la 5,3 pe Richter, iar adâncimea în scădere, de la 15 kilometri, la 6,4 km. Intensitatea în epicentru a fost de 7.
UPDATE ora 20.45: Directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat imediat după seism că „de obicei apar replici mici”.
„Este posibil ca datorită mișcărilor anterioare ale cutremurelor să se fi destabilizat sistemul și să se producă aceste cutremure. Colegii de la Timișoara au spus că s-a simțit în zonă, chiar și în Croația”, a spus șeful INFP pentru Libertatea.
UPDATE ora 20.38: Nu au fost primite apeluri la numărul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime, a transmis IGSU la 10 minute după cutremur.
Știrea inițială: „În ziua de 06 Iunie 2023, la ora 20:26:52 (ora locală a României), s-a produs în BANAT, ARAD un cutremur semnificativ cu magnitudinea ml 5.2, la adâncimea de 15km”, a transmis INFP.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 11km SE de Arad, 42km N de Timisoara, 68km S de Bekescsaba, 96km N de Resita, 99km E de Szeged.
ISU Arad a anunțat că au fost trimise echipaje de pompieri în teren „pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere în municipiul și județul Arad”.
„La cutremurele de suprafață se produc replici”, a avertizat recent directorul INFP, Constantin Ionescu, pentru Libertatea.
Cel mai puternic cutremur din România în 2023 a avut loc în Gorj, pe 14 februarie, și a avut magnitudinea de 5,7 grade. Cu o zi înainte, aceeași zonă a fost zguduită de un alt seism, de 5,2 grade pe scara Richter.
Pe 15 februarie, reprezentanții INFP au declarat că nu există vreo posibilitate științifică de a face o predicție privind apariția unui seism și că „suntem la cheremul naturii”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Tran • 06.06.2023, 21:49
Ce ne-a mai zguduit, tocmai terminase Djokovici meciul, cand s-a miscat canapeaua .Am uitat scorul.