UPDATE. Directorul onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Gheorghe Mărmureanu, a declarat că activitatea seismică în zona Vrancea este normală. Totodată, oficialul consideră că în perioada imediat următoare nu vor mai fi cutremure precum cel din această noapte, cu magnitudinea de 5,3, ci seisme mai mici.

Citește și: Cutremur Vrancea | Gheorghe Mărmureanu: „Este o activitate seismică normală în zona Vrancea”

În țara noastră, 607 clădiri sunt încadrate în clasa I de risc seismic, iar mai mult de jumătate dintre acestea sunt în București. De astfel, Bucureștiul este capitala sud-europeană cea mai vulnerabilă la cutremure, în special din cauza clădirilor vechi din zona centrală, dar şi din cauza solului.

Citește și: 607 clădiri din România sunt încadrate în clasa I de risc seismic. Cele mai multe sunt în București


UPDATE. Un cutremur cu magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter s-a produs sâmbătă, la ora 12:15, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Informația a fost transmisă de Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP).


UPDATE. Primarul general al Capitalei a făcut un apel către proprietarii clădirilor cu risc seismic clasa I pericol public, în urma cutremurului cu magnitudinea de 5,3 grade din Vrancea. Gabriela Firea i-a îndemnat pe aceștia să accepte locuinţele puse la dispozitie de Primărie, pentru a putea începe, în regim de urgenţă, consolidarea.

Citește și: 183 de clădiri pericol-public în București. Gabriela Firea, apel către proprietarii clădirilor cu risc seismic


UPDATE. Cutremurul cu magnitudinea 5,3 din noaptea de vineri spre sâmbătă s-a resimţit şi la Craiova, iar primarul Lia Olguţa Vasilescu a scis pe Facebook că a avut „un sentiment tâmpit”.

„Ce sentiment tâmpit! Te invârteşti prin casa și nu ştii dacă să pleci pe scări în pijama sau stai să te îmbraci…”, a scris Olguța Vasilescu.

Citește și: Olguța Vasilescu, despre cutremur: „Ce sentiment tâmpit!”


UPDATE ora 14:00. Cutremurul din noaptea de vineri spre sâmbătă a avut un impact redus și nici o persoană nu a fost grav rănită sau afectată, a declarat sâmbătă dimineața secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat.

„Din fericire, bilanţul este, din punctul nostru de vedere, zero. Mici situaţii, cum este bucata care a căzut la palatul de la Iaşi. Dar din fericire, fără nicio persoană care să fie rănită sau afectată grav”, a declarat Raed Arafat, conform Digi 24.

Citește și: Raed Arafat, despre cutremur: „Din fericire, bilanțul este zero”


UPDATE 13:00. Cutremurul care s-a produs în noaptea de 24 septembrie a avut efecte către nord-estul și estul României, ceea ce indică o rupere a faliei către această direcție.

Acesta este motivul pentru care cutremurul s-a resimțit destul de puternic în Bârlad, Iași, Vaslui, a declarat sâmbătă dimineață directorul general al Institutului pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, pentru Digi 24.

Citește și: Directorul INFP: Cutremurul a avut un mecanism ciudat


UPDATE 11:40 Și la Galați undele seismului au produs panică printre oameni. Ambulanța a fost solicitată de mai multe femei care s-au speriat.

 ,,Am fost solicitați pentru trei cazuri de atacuri de panică din cauza cutremurului. A fost vorba de trei femei cu vârsta cuprinsă între 20 și 58 de ani. Una dintre ele, cea de 20 de ani, din Tecuc,i a leșinat și a căzut suferind un traumatism cranio-facial cerebral fiind internată la spitalul Tecuci”,a precizat Dr. Mihai Polinschi, director S.A. Galati

Totodată, o utilizatoare a rețelei de socializare Facebook a postat o imagine cu daunele provocate de cutremur:

Citește și: În pericol de moarte în fiecare zi! Jumătate dintre galeriile de metrou se pot prăbuși în caz de cutremur


UPDATE 10:15  Cutremurul a fost resimţit puternic şi la Buzău, chiar de pietonii care mergeau la acea oră pe stradă, dar şi de vânzătorii din magazine, şocul iniţial fiind deosebit de puternic.

„Eu nu mă sperii aşa uşor la cutremure dar sincer acesta a fost măricel şi mi-a dărâmat ţigările de pe rafturi. A trebuit să fiu atent la sticlele cu băutură să nu cadă” ne-a declarat Nelu Constantin, un vânzător de la un non stop din Buzău.

„Mergeam spre casă şi când am ajuns în faţa porţii s-a auzit un huruit puternic şi am început să ne clătinăm. M-am cam speriat puţin dar sper să nu mai vină altul” ne-a declarat Catalin Matache, care se afla cu un prieten pe strada la acea ora.

Citește și: EXCLUSIV / România, total nepregătită în fața următorului mare cutremur


UPDATE 9:00 Undele seismice au fost puternic resimțite și la Iasi, unde câteva clădiri au avut de suferit. Cel mai puternic afectat a fost Palatul Braunstein, celebra clădire din Piața Unirii, din care s-au desprins numeroase bucați de tencuială.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

UPDATE 8:00 Magnitudinea cutremurului a fost revizuită la 5,3 grade pe scara Richter, anunță  Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.


Cutremur în Vrancea. Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 2.11, în zona seismică Vrancea. Seismul a fost resimțit în București, în alte orașe din țară, dar și în Republica Moldova.

https://twitter.com/incdfp/status/779458394570813440

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 91.6 kilometri, conform INFP.

Citește și: Studiu: Luna plină ar putea declanșa un cutremur devastator

Institutul american pentru Geofizică, USGS, indică o adâncime de 88,3 km. Institutul, care folosește scara magnitudinii de moment, notează o magnitudine de 5,6. Cutremurul a avut epicentrul la 7 km vest de Nereju, în județul Vrancea.

Cel mai puternic seism din acest an a avut magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter și s-a înregistrat în data de 7 ianuarie, în județul Buzău, notează Agerpres.

Citește și: Harta seismică a Bucureștiului! Cele mai periculoase zone în caz de cutremur

Potrivit INFP, cel mai mare cutremur din ultimii ani din România a fost înregistrat în anul 2014, pe 22 noiembrie. Cutremurul a avut 5,7 grade pe scara Richter și a fost resimțit și la București.

Citește și: Cutremur în județul Hunedoara. 31 de cutremure în România, în septembrie

La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News