UPDATE 23.00. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că România este pregătită să acorde sprijin Croaţiei. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a cerut deja mobilizarea echipelor de Căutare-Salvare RO-USAR.
„În data de 29 decembrie 2020, în urma luării la cunoştinţă a nefericitului eveniment produs în Croaţia, ţara afectată astăzi de un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter, autorităţile române şi-au arătat disponibilitatea de a interveni şi a acorda sprijin autorităţilor croate. Precizăm faptul că ajutorul oferit statului afectat de acest nefericit eveniment se va acorda în baza solicitării de asistenţă internaţională formulată de guvernul croat prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.
Dat fiind faptul că situația se află sub permanentă monitorizare a autorităților române, cu informarea prealabilă a premierului României, domnul Florin Cîțu și a ministrului afacerilor interne, domnul Lucian Bode, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a solicitat deja Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, ca echipele de Căutare-Salvare RO-USAR să fie pregătite pentru a interveni și totodată, să sprijine autoritățile croate în funcție de nevoile solicitate de acestea, în baza solicitării de asistență internațională”, a transmis, marţi, DSU.
UPDATE 22.00 Guvernul croat a activat mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene pentru situații de dezastru.
„Deocamdată sunt necesare corturi de iarnă, încălzitoare electrice, saci de dormit și paturi, precum și containere pentru găzduirea cetățenilor. Mâine (n.red – miercuri) voi vizita orașul cel mai afectat, Petrinja”, a scris Comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčić, pe Twitter.
UPDATE 21.45 Au fost aduse elicopterele la Petrinja, pentru a transporta la Zagreb răniții sau persoanele suferinde și internate deja în Petrinja.
Două elicoptere au decolat deja spre capitala Croației, având 16 pacienți la bord. Este vorba despre persoane care suferă de afecțiuni oncologice, a informat televiziunea croată N1.
UPDATE 21.40 Efectele devastatoare ale cutremurului din Croația au fost surprinse în imaginile difuzate de agențiile internaționale.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4UPDATE 21.10 Numărul persoanelor decedate a ajuns la 7, a informat televiziunea locală N1.
Cea mai recentă victimă este un bărbat al cărui cadavru a fost găsit sub ruinele unei biserici după 7 ore de căutări. În biserică se aflau patru persoane, trei dintre ele reușind să se salveze.
UPDATE 19.40 Ministerul de Interne croat a anunțat că în cutremurul devastator, cu epicentrul lângă Petrinja, șase persoane au fost ucise. Căutarea victimelor este în curs de desfășurare.
Orașul Petrinja supraviețuiește iadului după acest cutremur pe care nu l-am putut vedea în niciun film realizat vreodată.
Darinko Dumbović, primarul orașului Petrinja, grav avariat de cutremur:
UPDATE 18.40 Președintele Klaus Iohannis a transmis, pe Twitter, că România este pregătită să acorde ajutorul necesar Croației.
„România este solidară cu Croația, ca urmare a cutremurelor care au lovit puternic țara. Gândurile noastre se îndreaptă către poporul croat și le dorim celor afectați să își revină cât mai rapid. I-am transmis lui Andrey Plenkovic (n.red – premierul Croației) că suntem pregătiți să oferim sprijinul necesar”, se arată în mesajul președintelui Iohannis.
UPDATE 16.00. O fetiţă şi-a pierdut viaţa în seismul care a lovit marţi centrul Croaţiei, a confirmat premierul croat Andrej Plenkovic. „Am fost informaţi că o fetiţă a murit (…). Nu avem informaţii privind alte victime”, a declarat Plenkovic presei locale.
Darinko Dumbovic, primarul oraşului Petrinja, cu aproape 25.000 de locuitori, a declarat pentru publicaţia locală 24 sata că jumătate din oraş este distrus. Potrivit postului N1, grădiniţa din oraş a fost distrusă, dar, din fericire, nu se aflau copii înăuntru.
Şeful serviciilor de urgenţă din Sisak, în apropiere de Petrinja, a relatat că numeroase persoane din ambele localităţi au suferit fracturi şi alte leziuni şi o parte au necesitate intervenţii chirurgicale.
Seismul, produs la o adâncime de 10 km, a fost resimţit şi în capitala Zagreb, la circa 50 de kilometri distanţă, dar şi în ţările învecinate, inclusiv Bosnia şi Serbia. La Zagreb, oamenii au ieşit pe străzi, unele dintre ele presărate cu bucăţi de ţiglă spartă.
Autorităţile din Slovenia au decis ca măsură de precauţie oprirea singurei centrale nucleare din ţară, aflată la Krsko, la circa 100 km de epicentru.
UPDATE 14.40 Ministrul afacerilor externe al Croației, Gordan Radman, a declarat că Petrinja și Sisak sunt orașele croate care au avut cel mai mult de suferit în urma seismului cu magnitudinea de 6,4.
De asemenea, ministrul croat de externe a afirmat că și clădirea Ministerului Afacerilor Externe din Zagreb a suferit avarii, după ce fusese deja deteriorată în cutremurul produs în martie.
UPDATE 14.35 Primarul din Petrinja, localitate afectată de cutremur, a declarat pentru televiziunea croată N1 că un copil a murit în urma seismului.
UPDATE 14.25 În Zagreb, sunt zone în care nu mai există electricitate, iar semafoarele nu funcționează, prin urmare cetățenii au fost avertizați să fie atenți în trafic.
Totodată, liniile telefonice sunt în mare parte deconectate și nu există acces la internet, a relatat televiziunea croată N1.
UPDATE 14.20 Nu există deocamdată informații oficiale cu privire la existența răniților sau a decedaților în urma seismului, relatează presa croată.
UPDATE 14.10 Mai multe clădiri din centrul orașului Zagreb, inclusiv clădirea Ministerului Apărării, au fost avariate de cutremur, potrivit presei locale.
Cutremurul de astăzi din Croația a avut epicentrul la 47 de kilometri sud-est de Zagreb și magnitudinea de 6,3, având loc la o adâncime de 10 kilometri, potrivit primelor informații publicate de presa locală.
Daha fazla görüntü için👇https://t.co/GBOTWezaBI#earthquake #deprem #Zagreb #croatia pic.twitter.com/hgUglmkT56
— 🌍Global Gündem🌊 (@glbfinanshaber) December 29, 2020
Cutremurul a fost resimțit în toată Croația, dar și în Italia, și în Austria, conform presei locale. Seismul a eliberat o energie de aproximativ 30 de ori mai mare față cutremurul din martie, de la Zagreb, care a avut o magnitudine de 5,5, a declarat pentru televiziunea croată N1 seismologul Krešimir Kuk.
#BREAKING 6.3-magnitude #earthquake shakes #Croatia pic.twitter.com/usQu4Lzgok
— Global News (@GlbBreakNews) December 29, 2020
Lumea a ieșit în stradă, iar mai multe clădiri au fost avariate, arată imaginile surprinse pe rețelele de socializare.
The terrible #earthquake in #Croatia measuring 6.2 on the Richter scale. Hope the casualties will not be high … pic.twitter.com/GrJF2WZOnR
— Ivan Đikić (@iDikic2) December 29, 2020
Seismul a avut loc la o zi după ce Croația a înregistrat alte cutremure, cel mai puternic fiind de 5,2.