UPDATE ora 22.33: Evacuările sunt în curs de desfășurare în Filipine, după cutremurul de cel puțin 7,5 grade care a lovit sâmbătă insula Mindanao, potrivit Reuters.
Sistemul american de alertă pentru tsunami, care a avertizat inițial cu privire la valuri de până la 3 metri deasupra nivelului obișnuit al mareelor, a anunțat ulterior că nu mai există o amenințare de tsunami.
Cu toate astea, Agenţia Seismologică Filipineză Phivolcs a spus că riscul unui tsunami a rămas, iar „avertismentul nu a fost încă anulat”.
Până acum, nu au fost anunțate pagube semnificative provocate de valuri sau victime, în ciuda replicilor continue.
***
ȘTIREA INIȚIALĂ: Seismul a avut loc la ora locală 22.37, la o adâncime de 63 km, a anunțat Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC).
US Geological Survey, serviciul guvernamental american de monitorizare geologică, a estimat magnitudinea cutremurului la 7,6, iar adâncimea la 32 km.
Agenţia Seismologică Filipineză Phivolcs a avertizat că de la miezul nopţii mai multe tsunamiuri ar putea lovi Filipinele timp de câteva ore. Sunt așteptate valuri de până la 3 metri peste nivelul mareei de-a lungul unor coaste filipineze, a avertizat sistemul american de alertă pentru tsunami.
Momentul în care s-a produs cutremurul a fost surprins în mai multe filmări, publicate pe rețelele sociale.
„Ambarcaţiunile care se află deja pe mare în această perioadă ar trebui să rămână în larg, în ape adânci, până la noi indicaţii”, a precizat Phivolcs, cerând persoanelor care locuiesc în apropierea coastelor provinciilor Surigao Del Sur şi Davao Oriental să „evacueze imediat” sau să se „deplaseze mai departe în interior”.
Şi agenţia meteorologică niponă a emis o alertă de tsunami pentru prefecturile Chiba, Shizuoka şi Kagoshima din Japonia.
Radiodifuzorul japonez NHK a anunţat că se aşteaptă ca valuri tsunami de până la un metru să ajungă pe coasta de sud-vest a Japoniei ceva mai târziu, înainte de ora locală 1.30.
Cutremurele sunt frecvente în Filipine, care se află pe „Inelul de Foc”, o activă zonă vulcanică care înconjoară Oceanul Pacific, predispusă la activitate seismică.