Cuprins:
Cutremurele indică posibila dată a morții
Paștele este stabilit în funcție de Lună. Weekendul de după prima Lună plină din primăvară este destinat sărbătorii Învierii. De ceva timp, există însă o dată a morții lui Iisus: 3 aprilie, anul 33. Cercetătorii au verificat evenimente naturale istorice pe baza mai multor informații din relatarea Patimilor.
Geologii au examinat depuneri de sedimente
În revista de specialitate International Geology Review, cercetători din SUA și Germania au publicat un studiu care susține această dată.
Oamenii de știință de la „Supersonic Geophysical” și de la Centrul German de Cercetare a Geologiei (GFZ) au analizat straturile de sol din apropierea Ierusalimului. Pe baza acestor depuneri, geologii pot trage concluzii despre cutremure și alte fenomene naturale.
Două cutremure puternice în timpul vieții lui Iisus
Descoperirile cercetătorilor indică două cutremure mai puternice în acea perioadă: unul a fost datat, pe baza straturilor de sedimente, între anii 26 și 36 – perioada în care Ponțiu Pilat era guvernator în Iudeea.
În momentul răstignirii lui Iisus, pământul s-a cutremurat, conform Evangheliei după Matei din Biblie. Toate cele patru Evanghelii afirmă, de asemenea, că răstignirea a avut loc într-o vineri.
Părerea cercetătorilor români
La aceeași concluzie au ajuns anterior și doi cercetători din România. Liviu Mircea și Tiberiu Oproiu, de la Institutul Astronomic din Cluj, au comparat fenomene astronomice cu informațiile din Biblie. Unul dintre acestea: prima noapte cu Lună plină din primăvară, care ar fi avut loc înaintea răstignirii.
Întuneric pe cer în timpul răstignirii
Potrivit Evangheliilor, în timpul răstignirii „s-a făcut întuneric de la ceasul al șaselea până la al nouălea” (adică de la ora 12 la 15). Acest lucru a fost uneori asociat cu o eclipsă de Soare.
O eclipsă totală de Soare nu poate dura trei ore, de obicei, durează doar câteva minute (între 2 și 7 minute).
De asemenea, o eclipsă de Soare poate avea loc doar la Lună Nouă – însă în ziua răstignirii era Lună plină. În seara de 3 aprilie, anul 33, a avut loc o eclipsă parțială de Lună, vizibilă deasupra Ierusalimului.