Cutremurul a fost detectat la ora 18:38 (nr. 19:38 în România) la nord-est de La Rochelle. Efectele lui au fost resimțite în mai multe orașe din vestul țării și până la Paris. Potrivit autorităților, nu au fost înregistrate victime.

Cutremurul a avut loc în vestul Franței, în departamentulDeux-Sèvres Foto: Centrul Seismologic Euro-Mediteranean

„Unul, la zece ani”

Cutremurul a atins magnitudinea de 5,3 grade conform Rețelei Naționale de Monitorizare Seismică (Renass) și de 5,8 grade conform Biroului Seismologic Central Francez (BCSF), care a publicat o avertizare de „cutremur foarte puternic”.

„Este unul dintre cele mai puternice cutremure înregistrate pe teritoriul continental al Franței”, a subliniat ministrul tranziției ecologice și coeziunii teritoriale, Christophe Béchu.

În Franța continentală, ultimul cutremur cu o magnitudine mai mare de 5 datează din 2019, în Drôme.

„În medie, există unul la fiecare zece ani în Franța metropolitană”, a declarat seismologul Jérôme Vergne, pentru AFP „În regiune, ultimul de o magnitudine destul de similară datează din 1972, la Oléron. Deci, pentru regiunea Grand Ouest, acesta este cu adevărat un eveniment important”, a adăugat el.

Pagube materiale

În Deux-Sèvres, „o persoană rănită ușor a primit îngrijiri de la serviciile de urgență” și „au fost semnalate numeroase pagube materiale în sud-vestul departamentului”, a declarat prefectura într-un comunicat de presă, precizând că „anumite clădiri pot au fost afectate (cădere de pietre, crăpături)”.

În Charente-Maritime, primele „informații colectate de pompieri și poliție nu raportează victime”, a asigurat prefectura. „Pe de altă parte, multe pagube materiale, cum ar fi fisuri, au fost raportate la clădiri și 1.100 de locuințe sunt în prezent fără electricitate, o linie de înaltă tensiune fiind afectată”, potrivit autorităților.

O replică cu magnitudinea de 5 grade a fost resimțită la primele ore ale zilei de sâmbătă în Deux-Sèvres.

Urmărește-ne pe Google News