UPDATE – 29 septembrie, ora 16.00: În timpul cutremurului, care s-a produs joi, „30 de persoane au murit şi 156 au fost rănite”, a anunţat purtătorul de cuvânt al agenţiei pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, Agus Wibowo , citat de Agerpres.
Trei copii figurează printre victimele care, în cea mai mare parte, au fost prinse sau lovite de moloz după prăbuşirea unor clădiri.
Institutul de Geofizică din Statele Unite (USGS) a detectat epicentrul cutremurului la 37 kilometri nord-est de Ambon, un oraş-port cu aproximativ 400.000 de locuitori, la o adâncime relativ mică, de 29 de kilometri.
Guvernatorul regiunii a declarat stare de urgenţă până la 9 octombrie, potrivit agenţiei pentru gestionare situaţiilor de urgenţă care a revizuit vineri, în scădere, numărul morţilor, de la 23 la 19.
Cel puţin 25.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele avariate în urma undelor de şoc.
UPDATE – 27 septembrie, ora 11.45: Bilanţul a crescut la 23 de morţi, de la 20 de decese anunţate anterior, a precizat astăzi purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru gestionarea dezastrelor, Agus Wibowo, într-un comunicat, citat de Agerpres.
Peste 100 de persoane au fost rănite, iar 15.000 de oameni au fost evacuați și cazați în adăposturi.
Seismul a fost urmat de zeci de replici, declanşând panică în rândul locuitorilor, care au fugit spre zone mai înalte. Cutremurul nu a fost urmat de declanşarea unei alerte pentru tsunami.
Multe dintre victime, printre care un bebeluş, şi-au pierdut viaţa după ce au fost lovite de fragmente de moloz în oraşul Ambon şi împrejurimile acestuia.
Sute de locuinţe, sedii de firme, şcoli şi alte instituţii publice au fost avariate în urma seismului. Autorităţile au instalat bucătării colective şi corturi pentru sinistraţi în mai multe districte.
Cutremurul s-a produs la circa 37 de kilometri nord-est de Ambon, în provincia Maluku, la ora 08:46 (miercuri, 23:46 GMT), la o adâncime de 29,9 kilometri, potrivit Institutului American de Geofizică (USGS).
Seismul cu magnitudinea 6,5, urmat de zeci de replici, a provocat panică în rândul locuitorilor, care au fugit spre zone mai înalte.
Numărul total al persoanelor care şi-au pierdut viaţa în cutremur este de cel puţin 20. Cel puţin 100 de persoane au fost rănite şi 2.000 au fost evacuate
Agus Wibowo, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru gestionarea dezastrelor
Numeroase clădiri, între care o universitate, un pod şi un spital, au fost deteriorate în urma seismului care a provocat şi o alunecare de teren.
Agenţia a afirmat anterior că o persoană a dispărut în urma unei alunecări de teren. O femeie şi-a pierdut viaţa într-un accident de maşină în timp ce încerca să fugă şi o altă persoană a murit în urma unui atac de cord provocat de seism.
”Impactul a fost resimţit în oraşul Ambon şi în în împrejurimi”, a declarat Rahmat Triyono, un responsabil al Agenţiei de Meteorologie, Climat şi Geofizică (BMKG). ”Se simţea ca şi cum un camion trecea pe lângă o casă, lămpile suspendate au început să se balanseze”, a mai spus el.
Imaginile surprinse în Ambon, un oraş cu circa 400.000 de locuitori, arătau ziduri căzute, moloz şi fisuri în clădiri.
Responsabilul local al agenţiei, Oral Sem Wilar, a îndemnat populaţia la calm. ”Oamenii au intrat în panică şi au început să evacueze anumite localităţi, dar noi le spunem că nu există niciun motiv de a intra în panică deoarece nu există o alertă de tsunami”, a declarat el.
”Mulţi oameni se temeau de un tsunami şi de aceea au fugit în zone mai înalte. Majoritatea caselor de aici se află pe plajă”, a declarat Clementine Mataheru, din satul Hunud, aflat la periferia Ambon.
Indonezia, un arhipelag de 17.000 de insule, s-a format prin convergenţa a trei mari plăci tectonice – indo-pacifică, australiană şi euroasiatică – într-o regiune care face parte din Centura de Foc a Pacificului, cea mai activă zonă seismică din lume.
La sfârşitul lunii septembrie anul trecut, un cutremur cu magnitudinea de 7,5, urmat de un tsunami, pe insula Celebes, a devastat regiunea Palu, făcând peste 4.300 de morţi şi dispăruţi.